Napadalec Salman Abedi na večer napada v Manchestru, kjer ga je posnela ena od nadzornih kamer. Foto: Reuters
Napadalec Salman Abedi na večer napada v Manchestru, kjer ga je posnela ena od nadzornih kamer. Foto: Reuters
MI5
Sedež britanske varnostne službe MI5 v središču Londona. MI5 je bila ustanovljena leta 1909, da bi v času pred prvo svetovno delovala proti nemškim vohunom. Foto: EPA

22-letni Abedi se je pretekli ponedeljek v Manchestru razstrelil v preddverju dvorane Manchester Arena, kamor so prihajali obiskovalci po koncu koncerta Ariane Grande. Abedi se je rodil v Manchestru libijskim staršem. Kot poroča BBC, je Abedi kot 16-letnik med počitnicami v Libiji skupaj z očetom sodeloval v vstaji proti režimu Moamerja Gadafija.

MI5 preučuje Abedijev dosje
Pozneje naj bi Abedi med šolanjem na srednji šoli v Manchestru jasno izražal svoja radikalna islamistična stališča, na kar sta vsaj dve osebi opozorili policijo. Zdaj MI5 preiskuje "Abedijev dosje", da bi ugotovila, zakaj ga je spregledala. Vir iz službe je povedal, da je bil Abedi eden od 20.000 oseb, poznanih MI5, a ni bil na seznamu 3.000 posameznikov, ki so bili pod drobnogledom.

Rudd: Ne bi smeli delati prehitrih zaključkov
Britanska notranja ministrica Amber Rudd je poudarila, da je prav, da MI5 preišče postopek obravnavanja opozoril. "Trenutno je veliko informacij o tem, kaj se je zgodilo in kako je do tega prišlo, kaj bi lahko ljudje vedeli in česa ne," je dejala za Sky News. "Prav je, da MI5 preveri dejstva," je še dejala in dodala, da trenutno ne bi smeli delati prehitrih zaključkov.

Dva od 16 osumljencev izpuščena brez obtožnice
Britanska policija je sicer v ponedeljek v povezavi z napadom aretirala še 16. osebo. Gre za 23-letnega moškega, ki je bil prijet v kraju Shoreham-by-Sea. Moški je bil aretiran zaradi suma terorističnih kaznivih dejanj. Policija je še sporočila, da je opravila hišne preiskave v predelu Whalley Range v Manchestru in predelu Chester v Cheshiru. Dva od 16 osumljencev, ženska in 16-letni fant, sta bila izpuščena brez obtožnice.

Britanska premierka Theresa May je v soboto znižala raven teroristične ogroženosti z najvišje, kritične, ki pomeni, da je napad neizbežen, na resno, ki pomeni, da je napad verjeten.