Ameriški zdravnik Brantly naj bi ozdravel. Okužil se je v Liberiji, zdravili pa so ga z zdravilom ZMapp. Foto: Reuters
Ameriški zdravnik Brantly naj bi ozdravel. Okužil se je v Liberiji, zdravili pa so ga z zdravilom ZMapp. Foto: Reuters
Vladni ukrepi v revnem predelu Monrovie so razjezili njegove prebivalce. Foto: EPA
Liberija je že prejela poskusno zdravilo ZMapp. Proizvajalec ga sicer nima več na zalogi. Foto: EPA

Medtem ko se zahod Afrike spopada s širjenjem izbruha smrtonosne bolezni, ki ga vladam ne uspeva zaustaviti, pa iz ZDA poročajo, da naj bi ameriška človekoljubna delavca Kent Brantly in Nancy Writebol, ki sta se okužila med delom v Liberiji, ozdravela. Brantly, domnevno eden prvih primerov ebole, ki so jih zdravili na ameriških tleh, je bil v osamitvi od vrnitve v državo 2. avgusta, oba zdravnika pa so zdravili z eksperimentalnim zdravilom ZMapp ameriškega proizvajalca Mapp Biopharmaceutical.

Ni sicer jasno, ali je ZMapp zaslužen za okrevanje. Kot poroča CNN, lahko bolniki z ebolo zapustijo karanteno, ko sta dva krvna testa na to bolezen negativna, tako da njihove telesne tekočine, kot so kri, znoj in iztrebki, niso več okužene.

Brantly je sicer prejel tudi krvno transfuzijo od mladega Liberijca, ki je preživel ebolo, vendar ni jasno, ali mu je to kakor koli pomagalo.

Nekateri zdravniki ob tem menijo, da lahko virus ostane prisoten v semenski in vaginalni tekočini več mesecev, poudarjajo v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Kdor preboli ebolo, naj bi bil imun proti prihodnjim okužbam, a to še ni medicinsko potrjeno, saj ozdravelih bolnikov niso načrtno spet okužili, da bi potrdili ali ovrgli to teorijo.

Zdravila za ebolo sicer še ni, zaradi obsega izbruha pa je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) odločila, da je uporaba na ljudeh nepreizkušenih zdravil etična. Eksperimentalno zdravilo ZMapp so uporabili že večkrat. Ameriški proizvajalec je sicer sporočil, da zdravila za zdaj nima več na zalogi.

Bes zaradi karantene
Vladni ukrepi v Liberiji, državi, ki jo je ebola najbolj prizadela, medtem jezijo prebivalce. Policija v liberijskem glavnem mestu Monrovia je v sredo uporabila pravo strelivo in solzivec med protesti proti vzpostavitvi karantene za predel mesta West Point. Ranjeni naj bi bili štirje ljudje.

Prebivalci revnega dela mesta opozarjajo, da zaradi žičnate ograje ne morejo kupovati hrane in iti na delo. "Nimam hrane. Strah nas je," je dejal prebivalec West Pointa Alpha Barry za Reuters. 15-letni fant se je ranil, ko je poskušal preplezati ograjo, ki so jo postavile varnostne sile. Te so streljale v zrak, da bi pregnale protestnike. Nekateri izmed njih so želeli priti do tržnice v West Pointu. Oblasti so sicer dejale, da so nekaj pomoči v obliki hrane na to območje že dostavile.

BBC poroča, da enote varnostnih sil patruljirajo po predelu mesta, v katerem živi več kot 50.000 prebivalcev. Ker leži ob Atlantskem oceanu, so oblasti ustavile tudi trajekte, obalna straža pa nadzoruje obalo. Po poročanju britanske televizije v West Pointu naraščata strah in napetost. Ljudje menijo, da ni bilo storjeno dovolj za njihovo zaščito.

Predsednica Ellen Johnson Sirleaf medtem vztraja, da ljudje niso poslušali vladnih navodil. "Širjenja nam ni uspelo zaustaviti zaradi neprestanega zanikanja, različnih kulturnih praks, neupoštevanja navodil zdravstvenih delavcev in nespoštovanja opozoril vlade," je dejala v torek.

Nekateri ljudje menijo, da izbruha ebole sploh ni in da gre za prevaro, drugi pa ne zaupajo zahodni medicini. Bolezen naj bi bila posledica čarovništva, mislijo nekateri.

Prebivalci West Pointa so prejšnji teden napadli stavbo, v kateri so domnevno okuženi z ebolo prejemali začetno zdravljenje, jo oropali in pomagali bolnikom, da zapustijo karanteno. Pod karanteno je tudi mesto Dolo Town, 40 kilometrov od Monrovie, predsednica pa je uvedla policijsko uro po vsej državi.

Liberijo je izbruh ebole najbolj prizadel. V tej državi je umrlo 576 ljudi, vseh smrtnih žrtev v Gvineji, Nigeriji, Sierri Leone in Liberiji pa je bilo 1.350. Epidemija bo po oceni WHO-ja trajala še nekaj mesecev. Ob širitvi v Nigerijo se je izkazalo, da lahko virus prek okuženih potnikov na letalu pride v "vsako mesto z mednarodnim letališčem", je v članku, objavljenem v sredo v ameriški strokovni reviji New England Journal of Medicine, zapisala direktorica WHO-ja Margaret Chan.

Težava je revščina
Največja težava v boju proti izbruhu ebole v najhuje prizadetih državah je po njenih besedah revščina. V teh državah imajo na 100.000 prebivalcev le enega ali dva zdravnika. Poleg tega so bili v večletnih konfliktih močno načeti njihovi zdravstveni sistemi.

Južna Afrika s prepovedjo
Južna Afrika je medtem razglasila "popolno prepoved vstopa potnikov iz teh visoko tveganih držav, ki niso državljani Južne Afrike". Južnoafričani, ki se bodo vračali s teh območij, pa bodo deležni strogega opazovanja, sporoča ministrstvo za zdravje. Oblasti so prav tako prepovedale nenujna potovanja v države z visoko stopnjo okuženosti z virusom ebole. V Južni Afriki za zdaj niso odkrili nobenega primera okužbe, v dveh primerih pa so sum ovrgli, saj sta bili testa obeh oseb negativna.