Svet
Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel opozarja na porast antisemitizma v Nemčiji. Foto: EPA
Angela Merkel
Nemčija ima moralno dolžnost, da se bori proti antisemitizmu, meni Angela Merkel. Foto: EPA
VIDEO
Mineva 80 let od kristaln...

Dodaj v

Angela Merkel: Nemčija ima moralno dolžnost boja proti antisemitizmu

V Avstriji na oblasti nasledniki nekdanjih nacistov
9. november 2018 ob 16:07,
zadnji poseg: 9. november 2018 ob 19:21
Berlin - MMC RTV SLO, Reuters

Ob 80. obletnici kristalne noči, nacistične protijudovske kampanje, je nemška kanclerka Angela Merkel dejala, da ima Nemčija moralno dolžnost, da se bori proti antisemitizmu.

Kanclerka je v govoru v berlinski sinagogi vodjem judovske skupnosti dejala, da je v Nemčiji vse več nasilja nad Judi, za kar se krivijo skrajni desničarji ali muslimani. "Judovsko življenje v Nemčiji spet cveti, kar je nepričakovano darilo za nas po šoi," je dejala Angela Merkel, ki je uporabila hebrejski izraz za holokavst. "A priče smo tudi skrb vzbujajočemu antisemitizmu, ki ogroža judovsko življenje v naši državi," je dodala.

Nemčija in Avstrija sta v petek zaznamovali kristalno noč, val umorov Judov in ropanja ter uničevanja njihove lastnine, ki se je začel 9. novembra 1938. ‫Ime izhaja iz razbitega stekla, ki je ležalo po ulicah pred sinagogami in judovskimi trgovinami ter domovi.

Kristalna noč je vodila v holokavst, antisemitizma pa je danes vse več v javnosti in na spletu, je dejala kanclerka. "Žal smo se skoraj navadili na dejstvo, da morajo imeti vsaka sinagoga, judovska šola, vrtec, restavracija in pokopališče varstvo policije ali imeti posebno zaščito," je dejala.

Tako kanclerka kot predsednik države Frank-Walter Steinmeier sta kristalno noč označila za "prelom" v nemški civilizaciji.

Kanclerka je pozvala k ničelni toleranci do poskusov skrajnodesničarskih skupin, da se nemško številno muslimansko skupnost krivi za nasilje, ki ga izvajajo skrajni islamisti.

Skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD), ki pravi, da je islam nezdružljiv z nemško ustavo, je pridobila moč po odločitvi kanclerke iz leta 2015, da Nemčija sprejme skoraj milijon prebežnikov, večinoma muslimanov.

Vodja centralnega sveta Judov Josef Schuster je AfD obtožil hujskanja. Vsak drugi teden je sinagoga ali mošeja popisana s sovražnim govorom, je dejal.

Prebivalce Nemčije so šokirale podobe obritoglavcev, ki preganjajo prebežnike v vzhodnonemškem mestu Chemnitz po smrtonosnem napadu z nožem na moškega, za katerega sta osumljena dva prebežnika. Potem so se skrajni desničarji spopadli tudi s policijo in napadli judovsko restavracijo. "Takšna oblika antisemitskega nasilja nas spominja na začetek pogromov," je dejala kanclerka.

Sodišče omogočilo skrajnodesničarski pohod
Tik pred njenim govorom v sinagogi je prizivno sodišče v Berlinu razveljavilo odločitev policije, da prepove pohod skrajnih desničarjev v glavnem mestu na današnji dan.

Policija je shod prepovedala z utemeljitvijo, da bi bilo nesprejemljivo organizirati skrajnodesničarski protest na dan, ko se preostanek države spominja judovskih žrtev nacističnega nasilja. Sodišče pa je presodilo, da sta pomembnejši ustavni pravici do svobode izražanja in združevanja. Načrtovan je tudi protiprotest levičarskih skupin.

Avstrijska vlada: Ne moremo preprosto pozabiti
V Avstriji je na kristalno noč umrlo vsaj 30 ljudi. Predsednik države Alexander Van der Bellen je dejal, da zgodovina kaže, "kam lahko pelje politika iskanja grešnih kozlov, hujskanja in izključevanja".

Ob današnji obletnici je na Dunaju Sebastian Kurz, avstrijski predsednik vlade, katere del je tudi stranka, ki so jo ustanovili nekdanji nacisti, obljubil podporo varnosti Izraela.

Avstrija se je desetletja predstavljala kot žrtev nacizma, namesto da bi priznala svoje sodelovanje v njegovih zločinih, vključno s holokavstom. Konservativni kancler pa je dejal, da se je to spremenilo. "To smo storili prepozno, a soočili smo se s svojo zgodovino. V letu 2018 ne moremo preprosto pozabiti na dogodke v najtemnejšem času naše zgodovine," je dejal na slovesnosti v parlamentu.

Dogodka so se udeležili tudi člani koalicijske skrajno desne Svobodnjaške stranke, ki so jo v petdesetih letih ustanovili nekdanji nacisti. Danes v tej stranki zagotavljajo, da nasprotujejo antisemitizmu in obsojajo holokavst. Kljub temu so se predstavniki stranke še pred kratkim zapletli v antisemitske škandale.

Francija: Porast antisemitizma
Medtem je francoski premier Édouard Philippe dejal, da so v Franciji letos zaznali 69-odsotno porast antisemitskih incidentov. Do letošnjega leta je od leta 2015, ko so zaznali rekordno število tovrstnih incidentov, to upadalo. V Franciji živi največja judovska skupnost v Evropi.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
katiah
# 09.11.2018 ob 16:22
So si prejsnje generacije obljubile da 'nikoli vec', pa zal vidimo, da se zgodovina se prehitro pozabi. Celotna trenutna klima se kako spominja na dogodke iz prejsnega stoletja, pa ljudem za to ocitno ni mar. Edina razlika je ta, da je zdaj za vse slabosti kriva neka druga skupina ljudi, politiki to izkoriscajo, folk pa kratkoviden in na to naseda. Ze videno, in nisem prepricana ce lahko ta vlak norosti kdo ustavi.
Capitalism
# 09.11.2018 ob 16:41
V Franciji je se huje:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hypercac
her_kosher_supermarket_siege

Na tisoce Judov je zapustilo Evropo v zadnjih letih zaradi takih dogodkov. Sprenevedanje ne bo odstranilo problem. Neonacisti lahko jutri izginejo, problem nasilja pa bo rasel naprej zato ker se politicno korektni bedaki na oblasti se kar naprej sprenevedajo.
didi1963
# 09.11.2018 ob 16:43
Zakaj na vso silo nam hočejo dopovedat da smo vsi ljudje enaki,in da lahko skupaj živimo. čeprav ni tako. Vsi smo ljudje in kar imamo skupnega je to da imamo vsi pravico živeti
MatejKorošec
# 09.11.2018 ob 17:50
Nemci sami proti sebi delujejo že več let in to je žalostno, da se lahko en narod sam toliko sovraži in uničuje.
luckyss
# 09.11.2018 ob 17:48
aleksander78
Merklovi Nobelovo nagrado!

Mislim da trenutno še ne podeljujejo Nobelove nagrade za Nemir
paver
# 09.11.2018 ob 20:21
Za porast nestrpnosti in ksenofobije ter nacional- socialistov je kriva gospa Angela Merkel.
stopeti
# 09.11.2018 ob 16:59
Kljub temu, da mi je Angela velika uganka, ji dam tokrat prav. Prav za to, da se norost kot je bila nikoli ne ponovi. A malce bo morala pogledati, če ni sama z kakšno odločitvijo pripomogla k temu problemu.
aleksander78
# 09.11.2018 ob 16:20
Merklovi Nobelovo nagrado!
J@st
# 09.11.2018 ob 18:15
Prebivalce Nemčije so šokirale podobe obritoglavcev, ki preganjajo prebežnike v vzhodnonemškem mestu Chemnitz po smrtonosnem napadu z nožem na moškega, za katerega sta osumljena dva prebežnika.
--------------------
Saj malo prej je obiskala Ukrajino in je obljubila Porosenko pol milijarde $ financne pomoci.
V Ukrajini jo ne skrbijo neonacisticne tolpe, ki jih vodi in financira iz drzavne blagajne neonacisticni rezim, torej na denar ES.?

Celo sponzorira ga, ne glede da ta oblast gleda stran ko neonacisti pobijajo rome in grozijo pobijanjem judom, madzarom in rusom.
Raje bi bila tiho.
nemarjak09
# 09.11.2018 ob 20:38
Zelo zanimivi so nastopi Merklove, na eni strani prodaja za miljarde evrov orožja, na drugi strani rešuje begunce, na tretji strani rešuje Jude pred begunci, na četrti krivi desničarje. Sam da se kasira, pa se v fris lažemo usakemu. Sam menim da je Merklova del problema ime ne del rešitve.
lenins_elephant
# 09.11.2018 ob 18:31
In moralno največji antisemit sveta je izraelski premier Netanyahu, ki brez kančka slabe vesti prijateljuje z Janšo (ki meni, da sta komunizem, ki je osvobodil Auschwitz, in nacizem, ki je Auschwitz postavil, enaka), ameriškimi antisemiti, Orbanom, Salvinijem itd.
artoum*2
# 09.11.2018 ob 16:27
a ima kdo politično korekten komentar za to .......... jaz ga nimam, bi ga rad slišal.
Mimobeznik
# 09.11.2018 ob 16:23
Opa, zaostrena retorika proti ilegalnim priseljencem.
sm0ve
# 09.11.2018 ob 20:06
Vsi imajo polna usta antisemitizma, dokler Trump ne preseli veleposlaništva ZDA v Jeruzalem.
nemarjak09
# 09.11.2018 ob 20:42
Merklova je res super prodajalec orožja, rešitelj beguncev, zaščitnik Judov, krotitelj nacistov. Res super, pa še denar služi z tem. Super super.
katiah
# 09.11.2018 ob 17:49
@Capitalism kot si rekel: 'Nasilje in sovrazna dejana v normalni druzbi ne smejo biti dovoljena nobeni skupini.' in tu se jaz popolnoma strinjam s tabo - in sem sigurna da se bo vsak s tem strinjal. Ko gre za muslimane, ko gre za skrajneze kateregakoli prepricanja, kogarkoli. Pika, ni nobene druge interpretacije.

Razlika je samo v tem, da ti vidis (in tu seveda lahko samo predvidevam iz tvojega teksta, me prosim popravi ce se motim) muslimane kot eno homogeno enoto, ki je de facto sovrazna do drugih skupin, in v celoti slaba za Evropo. Medtem pa jih jaz vidim kot se eno skupino, kot katerokoli drugo, ki ima med njimi skrajneze. Podobno ne vidim vsakega desnicarja kot Breivika, ampak kot skupino ljudi, ki ima legitimno drugacna prepricanja kot jaz, a ima na zalost med njimi nasilne ljudi. Je pa najlazje posplosevat..
pejtevennazrak
# 09.11.2018 ob 17:19
firbec

Šele ko, in če kdaj sploh bo alternativa za nemčijo ta glavna stranka, bo tvoje vprašanje dejansko imelo smisel...
firbec111
# 09.11.2018 ob 17:13
pejtevennazrak

Če si Merklova upa, naj pripelje kakšnega juda pred kamere, naj odkrito spregovori o današnjem položaju judov.

zakaj pa Alternativa za Nemčijo to ne naredi? non stop poslušamo, kako vladajoče stranke zavajajo ljudstvo, zakaj opozicija ne pokaže "resnično" stanje?
brehme
# 09.11.2018 ob 19:30
Kdo je pa sedaj proti Judom? V Sloveniji levičarji, Erjavec, Mesec...
Medtem nam pa Polona Fijavž zagotavlja na poročilih, da so nestrpni do Judov desni skrajneži...ja to bo RTV.
Mimgrede nam Judje še branijo Evropo, čeprav marsikdo tega ne verjame. Ampak mislim, da so prvi zid, in če ta pade, prosta pot...
PARKELJ
# 09.11.2018 ob 17:54
Capitalism:
Ce menite, da se motim, predlozite dokaze - npr. policijske statistike glede odkritih storilcev teh napadov


http://www.spiegel.de/kultur/gesellschaf
t/antisemitismus-ist-keine-importware-er-war-schon-immer-unter-uns-kommentar-a-1222361.html

“Die Polizei meldete im ersten Halbjahr 2018 401 antisemitische Straftaten, darunter zwölf Gewaltdelikte. 349 Taten wurden von Rechtsextremen verübt, sechs von Linksextremen, 21 von sogenannten Anhängern ausländischer und religiöser Ideologien - darunter werden auch Täter aus muslimischen Familien eingeordnet.”
Za prvo polovico 2018 policija poroča o 401 antisemitskih kaznivih dejanjih, med njimi 12 nasilnih. 349 kaznivih dejanj so zagrešili skrajni desničarji, 6 skrajni levičarji in 21 pripadniki takoimenovanih tujih in verskih ideologij – mednje štejejo storilce iz muslimanskih družin.
v odstotkih:
skrajna desnica: 87%
skrajna levica: 1,5 %
“muslimani”: 5,2 %
pejtevennazrak
# 09.11.2018 ob 17:09
Če si Merklova upa, naj pripelje kakšnega juda pred kamere, naj odkrito spregovori o današnjem položaju judov.
Wasabi
# 09.11.2018 ob 17:00
Nemčija ima tiho za biti in pika. Glave dol.
hepan
# 10.11.2018 ob 09:29
Angelca, imate tudi moralno dolznost, da ustavite ilegalne migracije, pa vam ne gre tako dobro, a ne...
Lesnikovsok
# 09.11.2018 ob 20:16
Ista retorika je bila pred drugo svetovno vojno, ista retorika je bila po drugi svetovni vojni ko so pobili vse "njihove z družinam vred" ista retorika je bila v rusiji ko ke stalin pobil na miljone ljudi... Lahko bi se nasteval. In zakaj nastevam? Ker danes preganja politika, policija, sodišča vsakega ki drugače razmišlja in se ne strinja. Kam to pelje mislim da je vsem jasno če samo pogledamo zgodovino.
CarlosNorris
# 09.11.2018 ob 20:02
Zaskrbljujoče in žalostno da je najbolje ocenjen komentar produkt proto-fašističnega uma v katerem ljudje nismo enaki in moramo biti zato segregirani, da smo sploh lahko svobodni. Kot da bi pobrali nekega belega Američana iz leta 1960 ki zagovarja segregacijo v ZDA.
tristokosmatih
# 09.11.2018 ob 19:46
@PONOS
Zgodovinsko dejstvo,kristalna noč je posledica in odgovor na globalni judovski bojkot oziroma sankcije na memške proizvode.

Sankcije pa so bile posledice nemškega antisemitizma. Začaran krog, ki mu ni videti konca.
Je pa res, da je bila vzpostavitev judovske države v osrčju muslimanskega sveta, ravno pravšnji recept za katastrofo.
Capitalism
# 09.11.2018 ob 19:29
@katiah

Razlika je samo v tem, da ti vidis (in tu seveda lahko samo predvidevam iz tvojega teksta, me prosim popravi ce se motim) muslimane kot eno homogeno enoto, ki je de facto sovrazna do drugih skupin, in v celoti slaba za Evropo. Medtem pa jih jaz vidim kot se eno skupino, kot katerokoli drugo, ki ima med njimi skrajneze.

Seveda se motis. Kje sem pa izjavil, da so muslimani “homogena enota, ki je sovrazna do drugih skupin”? Tipicno poneverjanje in izkrivljanje, ko vam zmanjka argumentov. Pojavnost antisemitizma izstopa pri treh skupinah - to je bil moj argument.

Beri komentarje pod katerim koli clankom o Palestini in Izraelu, pa se bos hitro naucila prepoznati od kod prihajajo antisemiti. Tu je marsikatera svinjarija dovoljena, ker so ekstremni levicarji pac veliki antisemiti (ne vsi, se razume). Slovenija ni nic drugacna od ostale Evrope.
lemur
# 09.11.2018 ob 19:02
Zgodovinsko dejstvo,kristalna noč je posledica in odgovor na globalni judovski bojkot oziroma sankcije na memške proizvode.

A to je poskus u/opravičenja pošiljanja ljudi v taborišča?
firbec111
# 09.11.2018 ob 18:43
pejtevennazrak

Šele ko, in če kdaj sploh bo alternativa za nemčijo ta glavna stranka, bo tvoje vprašanje dejansko imelo smisel...

imaš prav. lažje je nekaj obtoževati brez dokazov a ne?
Krimsky
# 09.11.2018 ob 16:51
Prvič ... ne gre za 'boriti se' ...
~
... in drugič − ne gre za en sam -izem.

Boj namreč predpostavlja nasprotnika, s čimer si nakopljemo več težav kot jih rešimo, ... bolje bi bilo govoriti o preseganju, ... pa ne enega samega, ampak vseh možnih -izmov. Lahko kar v paketu, ker gre za isto psihodinamiko.

Še prej se kajpak lahko vprašamo, ali kaj takega v resnici želimo, ... kajti -izme imamo neskončno radi, osmišljajo naše bivanje, nudijo nam zasidranost, da nismo povsem izgubljeni v tem brezbrižnim kotu vesolja.

Preseganje -izmov se bomo mogoče šli v naslednjem tisočletju, danes je to − floskula, mašilo izkušene političarke, ki je pač od časa do časa prisiljena kaj povedati, če ji že molijo mikrofone ...
tanja-bor
# 09.11.2018 ob 21:09
@parkelj
Pripisovanje antisemitskih napadov desničarjem je lažno. Vsak napad avtomatsko opredelijo kot desni ekstemizem, šele ko ugotovijo drugega storilca, se statistika spremeni. To pravi judovsko-nemški zgodovinar: https://www.mena-watch.com/wenn-antisemitismus-automatisch-als-rechts-eingestuft-wird/
HOR
# 09.11.2018 ob 20:43
@brehme
# 09.11.2018 ob 19:30
"....Kdo je pa sedaj proti Judom? V Sloveniji levičarji, Erjavec, Mesec...
Medtem nam pa Polona Fijavž zagotavlja na poročilih, da so nestrpni do Judov desni skrajneži...ja to bo RTV.
Mimgrede nam Judje še branijo Evropo, čeprav marsikdo tega ne verjame. Ampak mislim, da so prvi zid, in če ta pade, prosta pot..."


Tako je to le, če se pomeša nasprotovanje politike in dejanj Izraela z antisemitizmom proti judom, kar vsekakor ni enako tudi zaradi tega, ker politiki in dejanjem Izraela nasprotujejo tudi mnogi židje, nekateri židje pa se celo ne strinjajo, da je Izrael legitimna židovska država...
In neonacisti so seveda desni skrajneži uperjeni proti judom.
Izrael pa s podpiranjem ISIS ( na primer proti Siriji), ki povzroča pojav beguncev v Evropo vsekakor ni noben branik Evrope, kvečjemu obratno...
katiah
# 09.11.2018 ob 17:30
mali_piscek in kaj je tvoja resitev? So krscanske skupine v Evropi na nekih tockah podobno sovrazne do drugih skupin (med drugim tudi tiste, ki si jih sam nastel), bomo ven vrgli tudi njih?
HOR
# 09.11.2018 ob 17:16
"...Avstrijska vlada: Ne moremo preprosto pozabiti
Ob današnji obletnici je na Dunaju Sebastian Kurz, avstrijski predsednik vlade, katere del je tudi stranka, ki so jo ustanovili nekdanji nacisti, obljubil podporo varnosti Izraela..."


Podpora ( obljuba) varnosti Izraela še ne pomeni avtomatsko odsotnosti antisemitizma...
m72
# 09.11.2018 ob 23:34
"Angela Merkel: Nemčija ima moralno dolžnost boja proti antisemitizmu"

In kako ta "moralni boj" izgleda v praksi? Kot podpiranje nacistov v Ukrajini, kot odklanjanje poplačila preostale odškodnine državam, ki so jih uničili v drugi svetovni vojni, kot "sankcije" proti Rusiji zaradi sami-ne-vedo-zakaj, ampak takšen je befel okupatorja, in kot sodelovanje v "koaliciji", ki terorizira v Siriji in povsod po svetu?
oleander_in_pes
# 09.11.2018 ob 21:25
Enak problem imajo z nasiljem nad judovskimi prebivalci v Franciji, vendar v francoskih medijih ne najdem, da bi Macron karkoli javno opozarjal zoper antisemitstvo. Najti je le članke o napadih in izseljevanju judov. Na youtubu je celo nekaj dokumentarnih (telefon?) posnetkov iz francoskih mest, četrti kjer zdaj prevladujejo priseljenci iz s. Afrike.
HOR
# 09.11.2018 ob 21:07
Sicer pa je povprečen porast antisemitizma v EU lahko le navidezni pojav saj je antisemitizem zaradi spletnih socijalnih medijev le bolj viden ne pa nujno v porastu oziroma nekatere raziskave v EU Tega ne kažejo oziroma pojav ni uniformen in je različen po posameznih državah. Je pa antisemitizem tudi politična kategorija in, kot taka tudi exploatirana saj nasprotovnja politiki Izraela še ni avtomatsko antisemitizem, kar pa se pogosto nepravilno in nekorektno enači...
Dodatno pa je antisemitizem tudi sestavni del vala šovinizma in ksenofobije proti muslimanom, romom in spolnim ter drugim manjšinam in, kot tak ne posebej exluziven vendar seveda neprimeren, kakor ostala izključevanja na osnovi vere, rase, narodnosti ali politične usmerjenosi. Seveda z izjemo fašizma in neonacizma ter raznih podobnih izključevalnih extremnih izmov...
Klik...
Lunatix
# 10.11.2018 ob 22:55
A merklo sploh še kdo posluša?
Robin Lood
# 10.11.2018 ob 12:01
Nemčija ima dolžnost in ne samo moralno. Prav tako imamo dolžnost slovenci, da priznamo, da je del slovenije takrat stopil na okupatorjevo stran. Stran, ki jo danes v parlamentu predstavlja veliki vodja in sds. Večinoma ljudje, ki so prestopili k okupatorju niso imeli druge, saj so jih novačili na silo in pod pretvezo. A vseeno so prestopili in tega naj se danes njihovi potomci v obliki stranke sds zavedajo.
brain2k
# 10.11.2018 ob 08:20
"Angela Merkel: Nemčija ima moralno dolžnost boja proti antisemitizmu"

Merkel govori eno, dela pa drugo. Kdo jo še jemlje resno.
luna med oblaki
# 09.11.2018 ob 22:30
Nemčija ima moralno dolžnost boja proti antisemitizmu.
S tem se v celoti strinjam z Angelo Merkel.
tore
# 09.11.2018 ob 20:53
Ob 80. obletnici kristalne noči, nacistične protijudovske kampanje, je nemška kanclerka Angela Merkel dejala, da ima Nemčija moralno dolžnost, da se bori proti antisemitizmu.

Taka bedna izjava je mogoča samo zato, ker se nikoli ne razloži zakaj je do tega prišlo. Da ti pride na misel, da uničiš cel narod, mora biti pa res zelo resen vzrok a ne. In dokler novinarji tega ne razložite, sodelujete v propagandi.
Zakaj pa svoboden človek ne bi smel biti antisemit, (že samo glede na njihova grozodejstva z Palestinci) ali pa proti naseljevanju muslimanov v EU.
Kazalo