WikiLeaks in Assange naj bi v zadnjem tednu zaradi odtegnitve podpore izgubila okoli 100.000 evrov. Foto: Reuters
WikiLeaks in Assange naj bi v zadnjem tednu zaradi odtegnitve podpore izgubila okoli 100.000 evrov. Foto: Reuters
Julian Assange
39-letni Assange naj bi se skrival v Angliji. Foto: Reuters

Spletna stran WikiLeaks, ki si je nakopala veliko sovražnikov s številnimi razkritji, nazadnje je objavila okoli 250.000 ameriških diplomatskih depeš, je sporočila, da zamrznitev vključuje račune, na katerih zbira sredstva za obrambo svojih uslužbencev, in osebne račune Assangea, na katerih naj bi bilo 31.000 evrov.

PostFinance je na svoji spletni strani zapisala, da je Assange "navedel napačne podatke o svojem kraju bivanja med procesom odpiranja računa. Assange je navedel Ženevo kot svoje bivališče. Ob pregledu smo ugotovili, da je ta podatek napačen". Pogoj, da imaš v Švici odprt račun je, da si prebivalec Švice, da imaš v njej neko posest ali da v njej posluješ.

Delček tega, s čimer je Wikileaks ujezil 'mogočne': V javnosti seznam objektov, ključnih za ameriško državno varnost


Račun pri PostFinance naj bi bil eden od treh, na katerih WikiLeaks zbira donacije, h katerim poziva na svoji spletni strani. Preostala računa ima v Nemčiji in na Islandiji.

Izdan evropski nalog za aretacijo Assangea
Po objavi depeš so zaprli osrednjo spletno stran WikiLeaks, ki so jo gostili ameriški strežniki. Gostoljubje sta WikiLeaksu odrekli tudi spletni plačilni sistem PayPal, ki je zamrznil donacijo fundacije Wau Holland v višini 60.000 evrov, in Amazon, prejšnji teden pa se je organizacija preselila na švicarski strežnik. To pa ni edini udarec za organizacijo - mednarodnemu zapornemu nalogu, ki ga je za Assangeem v četrtek zaradi sumov poskusa posilstva in spolnega nadlegovanja izdala Švedska, se je pridružil še evropski nalog za aretacijo, ki je po poročanju BBC-ja prišel do britanskih oblasti.

Assangea naj bi izročili Švedski
Assange, eden najbolj iskanih ljudi na svetu, naj bi se skrival nekje na jugovzhodu Anglije. Po prejetju zapornega naloga s strani Scotland yarda naj bi njegova aretacija sledila v 24 urah, po prijetju pa naj bi se pojavil pred sodiščem, nato pa naj bi ga izročili Švedski. Assange je napovedal, da bo izpodbijal izročitev Švedski, ker se boji, da ga bo Stockholm izročil Washingtonu.

Mark Stephens, odvetnik Assangea, je za BBC razkril, da sta z njegovim klientom sredi dogovarjanja, da bi se odvetnik WikiLeaksa s privolitvijo srečal s policijo. "Julian Assange ni bil obtožen ničesar," je dejal Stephens, ki ni podal nobenih podrobnosti o tem, kdaj bi se to lahko zgodilo. Ali je assange trenutno res v Veliki Britaniji, ni potrdil.