Na zadnji predsedniških volitvah je svoje glasove po pošti oddalo rekordnih 900.000 avstrijskih volivcev. Foto: AP
Na zadnji predsedniških volitvah je svoje glasove po pošti oddalo rekordnih 900.000 avstrijskih volivcev. Foto: AP
Avstrijske predsedniške volitve
Za glasove se bosta spet potegovala kandidat FPÖ-ja Norbert Hofer (levo) in neodvisni kandidat Alexander Van der Bellen (desno). Foto: Reuters
V Avstriji znova zapleti z volitvami

Zaradi nepravilnosti z glasovnicami je avstrijski kandidat za predsednika Alexander Van der Bellen odpovedal začetek kampanje, protikandidat Norbert Hofer pa bi glasovanje po pošti kar opustil.

Predsedniška kandidata sta se oglasila, potem ko je notranji minister Wolfgang Sobotka danes sporočil, da bo po vrsti težav z volilnimi glasovnicami proučil možnost preložitve ponovljenega drugega kroga predsedniških volitev, ki bi morale biti 2. oktobra. Odločitev naj bi bila znana na začetku naslednjega tedna.

V zadnjih dneh so se v Avstriji namreč pojavile poškodovane volilne glasovnice za glasovanje po pošti. Odkrili so, da lepilni trak na ovojnici, ki jo volivci prejmejo skupaj z glasovnico in v kateri jo morajo tudi odposlati, ne drži, zaradi česat so glasovnice neveljavne. Napako so deloma odkrili šele, ko so bile glasovnice že izpolnjene. Volivci in volivke, ki so odposlali takšne glasovnice, so s tem ostali brez možnosti, da bi oddali veljaven glas.

Avstrijsko notranje ministrstvo je tiskarno, ki je odgovorna za glasovnice, že pozvalo, naj do danes pojasni vzroke za napako. Notranje ministrstvo se je zaradi težav z glasovnicami obrnilo tudi na zvezni kriminalistični urad, preučitev "napake lepilnega traku" pa je zauoalo tudi zunanji ustanovi. Kot so pojasnili, se ne želijo zanašati zgolj na pojasnila za napako odgovorne tiskarne.

FPÖ uspel s pritožbo
Drugi krog, v katerem je neodvisni kandidat Alexander Van der Bellen, ki ima podporo Zelenih, tesno premagal kandidata skrajnre desne Avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ) Norberta Hoferja, je potekal 22. maja, a je ustavno sodišče ugodilo pritožbi FPÖ-ja zaradi nepravilnosti.

Van der Bellen je zaradi omenjenih zapletov sprejel odločitev, da preložil za danes popoldne načrtovan začetek volilne kampanje. Te ne bo začel, "dokler ne bo notranje ministrstvo, kot je napovedalo, razjasnilo aktualne polomije z volilnimi glasovnicami in dokler ne bo odločeno, kako se bo ravnalo v prihodnje". Pri tem je zahteval sestanek z notranjim ministrstvom, na katerem bi vodje kampanj v celoti informirali o stanju v zvezi z glasovnicami z napako.

Van der Bellnov protikandidat Hofer je medtem zahteval, da se glasovanje po pošti kar opusti. Za to bi bilo sicer potrebno soglasje vseh stranke, je dodal.

Največ glasov po pošti do zdaj
Na zadnji predsedniških volitvah je rekordnih 900.000 avstrijskih volivcev glasove oddalo po pošti in zato je bil Van der Bellen za zmagovalca volitev razglašen šele dan po glasovanju, ko so prešteli poslane glasovnice. Avstrijsko ustavno sodišče je nato zaradi napak pri štetju teh glasovnic drugi krog razveljavilo in Avstrijci se morajo prvič v zgodovini na drugi krog predsedniških volitev podati še enkrat.

V Avstriji znova zapleti z volitvami