Več kot 90 odstotkov Indonezijcev je muslimanov, a številni so tudi kristjani, hindujci in budisti. Foto: Reuters
Več kot 90 odstotkov Indonezijcev je muslimanov, a številni so tudi kristjani, hindujci in budisti. Foto: Reuters

Napadi so se zgodili v razmiku 10 minut. Oblasti pravijo, da so preprečile napad na četrto cerkev. Kot navaja BBC, je policija sporočila, da so napade izvedli pripadniki ene družine. V eni cerkvi so se razstrelili mati in 9- ter 12-letna hčerka, v drugih dveh pa oče oz. dva sinova, stara 16 in 18 let, je dejal policijski načelnik Tito Karnavian. Kot še poroča BBC, je policija navedla, da je bila družina nedavno v Siriji.

Tarče napadov so bile katoliška Cerkev svete Marije, binkoštna cerkev in protestantska cerkev, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Mati je skupaj s hčerkama v nikabu in z bombami, pritrjenimi okoli pasu, vstopila v poslopje ene od cerkva, kjer so se razstrelile. Oče je z avtomobilom, napolnjenim z eksplozivom, zapeljal v binkoštno cerkev, medtem ko sta sinova eksploziv na sebi sprožila v Cerkvi svete Marije.

Obveščevalna služba je sicer pred tem sporočila, da je napade najverjetneje izvedla skupina Džema Anšarut Daula, ki jo je navdihnila t. i. Islamska država. IS je medtem prevzel odgovornost za napade.

Indonezija je pretežno muslimanska država z največ muslimani na svetu, v zadnjih mesecih pa je prišlo do porasta oboroženih islamističnih dejavnosti.

Ta mesec so se varnostne sile 36 ur spopadale z islamističnimi zaporniki v strogo varovanem zaporu na obrobju Džakarte.

Leta 2002 sta v bombnih napadih na otoku Baliju umrla 202 človeka, kar je najhujši napad v Indoneziji, po katerem so oblasti začele zatirati skrajne skupine. V zadnjih letih pa je bilo več napadov, za katere je odgovornost prevzel IS.

Januarja leta 2016 so bili v nizu eksplozij in streljanju v središču Džakarte ubiti štirje civilisti in štirje napadalci, februarja letos pa je bilo več ljudi ranjenih v napadu z mečem v cerkvi v Slemanu. Policija je sporočila, da se je napadalec pred tem želel pridružiti IS-ju v Siriji.