Televizijska postaja je skoraj popolnoma razrušena. Foto: EPA
Televizijska postaja je skoraj popolnoma razrušena. Foto: EPA
Bašar al Asad, predsednik Sirije
Bašar Al Asad je po zadnjih volitvah, ki so jih opozicija in uporniki bojkotirali, oblikoval novo vladno zasedbo, katere glavna naloga je zmaga v državljanski vojni. Foto: EPA
Turška obalna straža
Turčija še naprej išče razbitine sestreljenega letala kot tudi pogrešana pilota, ki sta najverjetneje mrtva. Foto: EPA

Eden izmed zaposlenih na televiziji Al Ihbarija v mestu Drušaa, okoli 20 kilometrov južno od Damaska, je povedal, da so oboroženi moški vdrli v dve poslopji televizijske postaje, zajeli nekaj varnostnikov in nato sprožili eksplozijo.

Sirski minister za informiranje Omran Al Zobi je v neposrednem prenosu na televiziji dejal, da so teroristične skupine vdrle v prostore Al Ihbarije, namestile razstrelivo v studiih in jih nato skupaj z opremo razstrelile.

"Izvedli so najhujši napad na medije ter ubili novinarje in varnostno osebje," je še dejal minister, ki je odgovornost za napad pripisal "vsem, ki hujskajo k nasilju, vsem, ki delujejo proti Siriji, ne glede na to, ali so to mediji, uradniki, Varnostni svet ZN-a, posebno pa še tisti, ki ignorirajo navzočnost oboroženih mož".

Al Ibharija je zasebna televizija, ki podpira režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada in je uvrščena na seznam organizacij, za katere je EU v ponedeljek uvedel sankcije, že od marca pa je tarča sankcij ZDA.

"Vse za zmago v vojni"
Novooblikovano sirsko vlado je pred začetkom dela nagovoril predsednik Asad in ji zabičal, da morajo vse moči usmeriti v zmago v vojni, ki divja v Siriji.

"V vseh pogledih živimo v pravem vojnem stanju. Ko smo že v vojni, morajo biti odločitve in vsi deli države podrejeni zmagi v vojni," je Bašar Al Asad pred prisego naročil članom nove vlade.

Vsi priznavajo, da gre za vojno
V govoru je 46-letni predsednik Sirije kritiziral države, ki ga pozivajo k odstopu zaradi nasilja, ki že dobro leto pretresa to bližnjevzhodno državo. Kar se je marca lani začelo kot nova postaja arabske pomladi - vstaje nezadovoljnih množic proti avtokratskim režimom - se je v zadnjega pol leta sprevrglo v čisto pravo državljansko vojno, kar v zadnjih tednih priznavajo tako uporniška opozicija, mednarodna skupnost in zdaj tudi vladajoči režim v Siriji.

"Zahod vedno samo jemlje, nič pa ne daje in to se je dokazalo na vsaki stopnji," je Bašar Al Asad dal vedeti, da je Annanov mirovni načrt mrtev tudi za vladajoči sirski režim. "Želimo si dobre odnose s sosedi, a hkrati moramo dobro vedeti, kaj so naši interesi," se je predsednik dotaknil še vročih napetosti s Turčijo.

Turki ne bodo oklevali pri streljanju
Ob vojni znotraj meja se je Sirija v zadnjem tednu zapletla še v oster spor s Turčijo, ki napoveduje ostre povračilne ukrepe proti sirski vojski, če bo ta delovala v bližini turško-sirske meje.

V petek je sirska protizračna obramba sestrelila turški vojaški lovec, pri čemer Damask trdi, da je vdrl v njihov zračni prostor, medtem ko Ankara zatrjuje, da je bil sestreljen v mednarodnem zračnem prostoru, potem ko naj bi F-4 "fantom" po pomoti zašel v Sirijo. Po torkovem posvetovanju zveze Nato je Turčija posvarila južno sosedo, da ji bo vrnila z isto mero, če bo sirska vojska zašla preblizu mejne črte.

Spopadi vse bližje centru režima
Nekaj ur pred prisego nove vlade so na obronkih Damaska izbruhnili spopadi na položajih, ki jih zaseda elitna Republikanska garda. Slednjo vodi Bašarjev brat Maher, čigar glavna naloga je, da z elitnimi enotami brani prestolnico.

V spopadih le pet km od središča Damaska je vladna vojska uporabila tudi topništvo, pri čemer naj bi bilo v kraju Kadsaja ubitih okoli 10 ljudi. Po trditvah predstavnikov opozicijskega Sirskega observatorija vladna stran še nikoli ni uporabila topništva tako blizu prestolnice.