Beloruske oblasti niso ugodile prošnji Kovaljeva za pomilostitev. Foto: EPA
Beloruske oblasti niso ugodile prošnji Kovaljeva za pomilostitev. Foto: EPA

Vladislav Kovaljev je bil ubit s strelom. "Vrhovno sodišče je poslalo pismo, v katerem navajajo, da je bila obsodba izvršena," je povedala sestra Kovaljeva, potem ko je njegova družina prejela obvestilo o izvršeni dosojeni smrtni kazni.

V četrtek je bila odstranjena še zadnja pravna ovira za usmrtitev obsojencev, ko je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko zavrnil prošnjo za pomilostitev dveh obsojenih zaradi "krutosti zločina".

Dmitrija Konovalova in Vladislava Kovaljeva so novembra lani zaradi bombnega napada na podzemno železnico v beloruski prestolnici, ko je bilo ubitih 15 ljudi, ranjenih pa več kot 300, obsodili na smrt. Po beloruskih zakonih se smrtne kazni izvajajo s strelom v tilnik.

Usoda drugega obsojenca ni znana
Konovalov je bil obsojen zaradi terorizma, Kovaljev pa, ker oblastem ni prijavil načrtovanega napada. Dvojica je bombna napada izvedla tudi v letih 2005 in 2008, ko je bilo ranjenih na desetine ljudi. Po trditvah tožilstva je bil glavni motiv obeh 25-letnikov dokazati, da zakoni zanju ne veljajo.

Družina Konovalova je zavrnila komuniciranje z mediji, zato se ne ve, ali je bil usmrčen tudi on. Kovaljev je na sojenju zatrjeval, da ni nikoli priznal vpletenosti v napad, ampak se je odločil pričati proti prijatelju iz otroštva, potem ko je slišal njegove krike iz sosednje zaporniške celice.

Belorusija je edina država v Evropi, ki dovoljuje smrtno kazen, številne organizacije za človekove pravice pa so oblasti v Minsku pozvale, naj ne izvedejo usmrtitve in sprožijo ponovitev sodnega procesa.