Bersani zavrača oblikovanje velike koalicije že od razglasitve volilnih izidov. Foto: EPA
Bersani zavrača oblikovanje velike koalicije že od razglasitve volilnih izidov. Foto: EPA
Italija pred novimi predčasnimi volitvami?

"To je začetek odločilne faze, da Italija dobi novo vlado," je dejal italijanski predsednik Giorgio Napolitano, ki je poudaril, da je sicer naklonjen veliki koaliciji med Bersanijevo levosredinsko koalicijo in desnosredinsko koalicijo Silvia Berlusconija, da pa se hkrati zaveda, da so ovire za njeno oblikovanje velike.

Berlusconi za, Bersani proti
Bersani, ki že od samega začetka zavrača oblikovanje velike koalicije, se bo sešel s poslanci, da bi dobil potrebno večino.
Nova vlada namreč potrebuje večino v obeh domovih parlamenta, Bersanijeva levosredinska koalicija pa je na volitvah konec februarja osvojila večino le v poslanski zbornici, v senatu pa za vladanje potrebuje koalicijskega partnerja.

Kot najverjetnejša možnost je ravno koalicija z Berlusconijevo stranko Ljudstvo svobode, saj so v Gibanju 5 zvezd Beppeja Grilla zatrdili, da ne bodo podprli nobene vlade - razen takšne, ki bi jo vodilo Gibanje samo.

Možnost za novo tehnično vlado ostaja
Delitve med strankami so vzbudile strahove, da bi Italija lahko znova zapadla v krizo, medtem ko narašča napetost v območju evra zaradi težav Cipra. Če Bersaniju ne bo uspelo oblikovati vlade, bi lahko znova oblikovali tehnično vlado, kot je bila v času premierja v odhodu Maria Montija.

Vse stranke se sicer strinjajo, da so pred državo nujna gospodarska vprašanja, saj se Italija spopada z najdaljšo recesijo v zadnjih dveh desetletjih.

Italija pred novimi predčasnimi volitvami?