Območje iskanja pogrešanega letala se s signali iz domnevnih črnih skrinjic vse bolj oži. Foto: EPA
Območje iskanja pogrešanega letala se s signali iz domnevnih črnih skrinjic vse bolj oži. Foto: EPA
Ocean Shield
Avstralska ladja Ocean Shield, ki pomaga pri iskanju letala. Foto: EPA

Avstralska ladja Ocean Shield, ki že nekaj dni pregleduje območje 2.200 kilometrov od avstralskega mesta Perth, je v torek popoldne dvakrat zaznala signal, ki se ujema s tistim, ki so ga ob dveh priložnostih ujeli že prejšnji konec tedna in je po analizah, ki so jih izvedli strokovnjaki, skladen s "posebno elektronsko opremo", torej bi lahko šlo za signal črnih skrinjic. "Ocean Shield je vnovič dvakrat zaznal signal, včeraj pozno popoldne in ponoči," je povedal vodja akcije Angus Houston.

Signal so ujeli na globini 4.500 metrov na istem območju kot konec tedna; prvič je trajal pet minut in pol, drugič pa sedem minut. Signal je lahko ključnega pomena pri določanju območja nesreče boeinga 777, ki je z 239 potniki in člani posadke pred mesecem dni iz neznanih razlogov izginil na območju južnega Indijskega oceana. Čas za iskanje signala se počasi izteka, saj baterije črnih skrinjic običajno zdržijo približno 30 dni.

Dokler ne najdejo razbitin, ni nič gotovo
Območje iskanja se s signali črnih skrinjic vse bolj oži, Houston pa je prepričan, da iščejo na pravem mestu. Kljub temu je pozval k zadržanosti, saj ni mogoče ničesar potrditi, dokler ne zagledajo dejanskih ostankov letala. "Z veliko signali bomo lahko določili ozko območje in upamo, da bi nam lahko v nekaj dneh uspelo najti nekaj na dnu, kar bi lahko potrdilo, da gre za zadnje počivališče poleta MH370," je zbranim novinarjem povedal Houston.

Houston je povedal še, da morajo natančno določiti območje iskanja, nato pa bodo pod vodo poslali podvodno plovilo, ki bo skušalo najti razbitine letala.

Iskanje se nadaljuje v okolici Pertha
Letala in ladje tako nadaljujejo iskanje na območju, ki meri približno 75.000 kvadratnih kilometrov, leži pa 2.200 kilometrov severozahodno od mesta Perth. Malezijske oblasti so na podlagi satelitskih podatkov prepričane, da je letalo svojo pot končalo v južnem Indijskem oceanu, na tisoče kilometrov stran od začrtane poti iz Kuala Lumpurja do Pekinga. Iskalna akcija pogrešanega letala, ki traja že mesec dni, je postala najdražja iskalna akcija v zgodovini.