Obiska Rousseffove pri Obami naj ne bi bilo še nekaj časa. Foto: EPA
Obiska Rousseffove pri Obami naj ne bi bilo še nekaj časa. Foto: EPA
F-18
Brazilija se je zanimala za nakup 36 lovcev F-18. Foto: EPA

Rousseffova je uresničila svoje grožnje, da bo odpovedala obisk pri ameriškem predsedniku Baracku Obami zaradi medijskih poročil o prisluškovanju komunikaciji med njo in njenimi svetovalci, ki naj bi ga izvajala ameriška Nacionalna varnostna agencija (NSA).

Brazilski mediji so namreč objavili navedbe o vohunjenju za brazilskim državnim vrhom na podlagi dokumentov, ki jih je razkril nekdanji pogodbeni sodelavec NSA-ja Edward Snowden, kar je v Braziliji povzročilo precej hude krvi in hkrati tudi napoved odpovedi državniškega obiska v Washingtonu, dokler ZDA ne spremenijo vedenja.

Ameriški predstavniki so pojasnili, da so bile dejavnosti NSA-ja usmerjene v iskanje teroristov, in ne v prisluškovanje zasebni komunikaciji, a brazilske predsednice to ni prepričalo.

Obama in Rousseffova sta se v ponedeljek 20 minut pogovarjala po telefonu, nato pa je ameriški predsednik sporočil, da razume in obžaluje skrbi zaradi "domnevnih" obveščevalnih dejavnosti ZDA v Braziliji. Ob tem je zagotovil, da bosta še naprej sodelovala pri odstranitvi te ovire v dvostranskih odnosih.

Iz Bele hiše so sporočili, da je Obama naročil obsežno revizijo obveščevalnih dejavnosti, vendar pa bo ta proces trajal nekaj mesecev.

Donosni posel pod vprašajem
Bela hiša zagotavlja, da se tako Obama kot Rousseffova veselita državniškega obiska, ki bo slavil odnose med državama in ga ne sme zasenčiti eno samo bilateralno vprašanje, ne glede na to, kako pomembno je.

Obisk je bil namenjen sklepanju poslov glede iskanja nafte in tehnologije biogoriv kot tudi brazilskemu nakupu vojaških lovcev od Boeinga.

Prav slednji posel za nakup 36 lovcev F-18 v vrednosti štiri milijarde dolarjev bi bil lahko glavna žrtev odpovedi obiska. Brazilski predstavniki so dejali, da se ne morejo podati v nakup strateško pomembnih letal od države, ki ji ne morejo zaupati.