Ameriška agencija NSA je vohunila tako za brazilsko predsednico kot mehiškim predsednikom. Foto: EPA
Ameriška agencija NSA je vohunila tako za brazilsko predsednico kot mehiškim predsednikom. Foto: EPA

Žvižgač Edward Snowden je javnosti razkril, da se vohunski program ameriške Agencije za nacionalno varnost NSA nanaša tudi na večino držav v Latinski Ameriki, škandal pa je te države spodbudil, da povečajo svojo kibernetično zaščito. "Moramo razmisliti o novih načinih sodelovanja, da se lahko spoprimemo s tovrstnimi napadi," je ob podpisu obrambnega sporazuma med Brazilijo in Argentino v petek dejal brazilski obrambni minister Celso Amorim.

Brazilija bo naslednje leto Argentini med drugim nudila urjenje v kibernetičnem vojskovanju, skupno delovanje pa bo po besedah argentinskega ministra za obrambo Agustina Rossija zmanjšalo ranljivost obeh držav. Programski industriji obeh držav imata velike zmožnosti in bosta lahko podprli tovrstno pobudo, je dejal Amorim.

Spomnimo, na začetku septembra je brazilski TV Globo poročal, da je NSA prestrezal telefonske pogovore in elektronsko pošto brazilske predsednice Dilme Rousseff in mehiškega predsednika Enriqueja Peña Nieta. Teden pozneje je prišlo na dan, da so ZDA prav tako zbirale podatke o naftnem trgu, trgovanju z drogo in političnih gibanjih v latinskoameriških državah, poroča rt.com.

Da bi zmanjšal škodo, je ameriški predsednik Barack Obama obljubil sodelovanje z Brazilijo in Mehiko pri odpravljanju njihovih skrbi glede ameriškega vohunjenja. Kot je dejala Dilma Rousseff, ZDA pri tem niso vodili varnostni pomisleki, temveč "gospodarski in strateški interesi."