Ameriška administracija je spremenila politiko do judovskih naselbin na Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Ameriška administracija je spremenila politiko do judovskih naselbin na Zahodnem bregu. Foto: Reuters

Po pogovorih z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem je tudi poudarila, da zahteva Palestincev po takojšnji ustavitvi gradnje judovskih naselbin ni predpogoj za pogovore.

"To nikoli ni bil predpogoj. Vedno je bilo to vprašanje znotraj samih pogajanj," je dejala Clintonova in dodala, da si trenutno prizadevajo za nadaljevanje pogovorov. S tem naj bi sprejela nasprotovanje Izraela zahtevi, da mora ustaviti gradnjo nezakonitih naselbin na Zahodnem bregu.

Palestinska stran nasprotno od Izraela ves čas zahteva takojšnjo zamrznitev gradnje in šele nato bodo palestinski predstavniki znova privolili v to, da sedejo za pogajalsko mizo. "To je le izgovor in navidezna prepreka," jim je takoj odgovoril Netanjahu.

Obama razočaral Palestince
Predtem se je Clintonova v Abu Dabiju srečala tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Pogovore je palestinska stran opisala kot "odkrite in težavne", glavna tema pa je bila njihova zahteva po popolni ustavitvi gradnje naselij.

Ko se je Netanjahu pred sedmimi meseci usedel na premierski stolček, je Obamova administracija sicer od njega zahtevala takojšnjo ustavitev gradnje naselbin, po ostrem nasprotovanju Jeruzalema pa so ZDA zdaj v prvi plan postavile nadaljevanje pogajanj, zato Palestinci menijo, da jih je Washington prevaral.