Julija, ko je izgubil imuniteto, so preiskali njegov dom in pisarno. Foto: EPA
Julija, ko je izgubil imuniteto, so preiskali njegov dom in pisarno. Foto: EPA

Sarkozyjev odvetnik Thierry Herzog je odločitev preiskovalnega sodnika označil za "zmago pravice". "Kakor koli že, to je pravno konec sumov, obtožb v medijih, ki nimajo nobene podlage," je dejal. Samo zaslišanje je po njegovih besedah potekalo v "normalnem in vljudnem" ozračju. Dodal je, da za njegovo stranko niso predvideni druga zaslišanja v aferi, "ki ni obstajala in ki ne obstaja".

Sarkozy je bil osumljen, da je od dedinje kozmetičnega velikana L'Oreal, Liliane Bettencourt - neposredno od nje ali preko posrednikov - prejel polne ovojnice gotovine. Donacije naj bi skupaj znašale 150.000 evrov, medtem ko so prispevki posameznikov za kampanje omejeni na največ 4.600 evrov.

Nekdanji predsednik, ki je po porazu na majskih predsedniških volitvah ostal brez imunitete, ves čas ostro zavrača obtožbe, ki so prišle na dan med preiskavo o premoženju Bettencourtove. Po zaslišanju je sodnik Sarkozyja imenoval za pričo v tej zadevi, kar pomeni, da je osumljenec, ni pa tudi uradno obtožen. Sodnik v Bordeauxu ga lahko tako kadar koli pokliže na novo zaslišanje, a to je za Sarkozyja in njegove privržence precej dober razplet.

Lahko si oddahne
Francoski mediji so namreč predtem poročali, da bi bil Sarkozy lahko obtožen, da je izkoristil slabo duševno stanje Bettencourtove, kar je v Franciji kaznivo dejanje. 90-letna milijarderka naj bi bila dementna.

Hči ostarele bogatašinje je njene svetovalce obtožila, da so manipulirali z njenim osebnim premoženjem, zato ji je sodišče lani določilo pravnega zastopnika.

Rezultat preiskave bo verjetno odločilen za Sarkozyjevo politično prihodnost. Nekdanji predsednik naj bi se namreč želel na predsedniških volitvah leta 2017 še enkrat pomeriti z zdajšnjim predsednikom Francoisom Hollandom.