Glavni pripomoček miroljubnih protestnikov je dežnik. Foto: Reuters
Glavni pripomoček miroljubnih protestnikov je dežnik. Foto: Reuters
Hongkong
Več predelov mesta je povsem ohromljenih. Foto: Reuters
Protesti v Hongkongu se nadaljujejo

"Kitajska se ne bo uklonila nezakonitim grožnjam nekaterih. Ostanimo mirni in miroljubni in naredimo to, kar menimo, da je najboljše za Hongkong," je dejal Leung.

V žarišču splošna volilna pravica
Tudi ponoči je na ulicah ostalo ogromno protestnikov, ki ovirajo promet, prepevajo in vzklikajo. Doseči želijo, da bi prebivalci te nekdanje britanske kolonije sami lahko izbirali svojega voditelja oziroma predsednika lokalne vlade, kar jim je Peking za leto 2017 tudi obljubil, a se nato premislil. Kitajska vlada namreč vztraja, da bo sama izbrala dva ali tri preverjene kandidate prek odbora za imenovanja, Hongkonžani pa naj potem izbirajo med njimi.

Protestniki, med katerimi je največ študentov in pripadnikov gibanja Occupy Central, zahtevajo tudi Leungov odstop, a ta njihove zahteve zavrača: "Ustanovitelji gibanja Occupy Central so večkrat zatrdili, da bodo proteste ustavili, če jim bodo ušli izpod nadzora. Pozivam jih, da uresničijo svojo obljubo," je dejal Leung.

Predstavniki prodemokratičnega gibanja pa mu odgovarjajo, da si vlada le kupuje čas in upa, da bo "zahteva ljudi po splošni volilni pravici sčasoma izginila". Organizatorji trdijo, da je v treh predelih Hongkonga na ulicah skupno kar 80.000 ljudi, a ta številka naj bi bila pretirana. Uradne številke niso znane.

V sredo državni praznik
Kot poroča RTV-jevski sodelavec iz Pekinga Uroš Lipušček, je središče Hongkonga še naprej ohromljeno, veliko bank in trgovin je zaprtih, borzni indeksi so padli za dva odstotka, vrednost hongkonškega dolarja pa še naprej pada. Demonstracije naj bi bile še posebej množične v sredo, ko bodo na Kitajskem praznovali državni praznik.

Glavni pripomoček: dežnik
Konec tedna je policija proti protestnikom uporabila tudi solzivec in poprovo pršilo, da bi jih razgnala, a v ponedeljek so se znova zbrali v središču. Demonstracij se je prijelo ime "dežnikarska revolucija", saj naj bi jih dežniki branili tako pred vročim soncem kot pred poprovim pršilom. Protesti zdaj potekajo mirno. Protestov sicer ne podpirajo vsi, saj se nekateri Hongkonžani bojijo, da bi zadnje dogajanje poslabšalo odnose s Kitajsko in s tem prizadelo gospodarstvo tega azijskega finančnega središča.

Po poročanju BBC-ja mediji na Kitajskem z veliko cenzuro poročajo o vrenju v Hongkongu, saj se v Pekingu bojijo, da bi se lahko zahteve po več demokracije kot požar razširile tudi v nekatera mesta na celini. Kitajske oblasti so proteste v Hongkongu označile za nezakonite.

Washington poziva k zadržanosti
ZDA pozivajo oblasti Hongkonga k zadržanosti pri odzivanju na proteste, Bela hiša je tudi poudarila, da podpira splošno volilno pravico in težnje prebivalcev Hongkonga. Predstavnik Bele hiše Josh Earnest je dodal, da so to do zdaj vedno dali jasno vedeti Pekingu in bodo še naprej. Položaj voditeljev Hongkonga bi imel po mnenju Bele hiše veliko več verodostojnosti, če bi lahko ljudje svobodno odločali o kandidatih za te položaje.

Administracija predsednika ZDA se bo morala uradno odzvati tudi na spletno peticijo, ki poziva Washington, naj pritisne na Peking, da se ne ponovi pokol s Trga nebeškega miru leta 1989. Do zdaj se je zbralo že 190.000 podpisov, meja za odziv pa je 100.000.

Protesti v Hongkongu se nadaljujejo