Entwistle je zanikal, da bi BBC skušal prikriti afero in se s tem izogniti neprijetnostim. Foto: EPA
Entwistle je zanikal, da bi BBC skušal prikriti afero in se s tem izogniti neprijetnostim. Foto: EPA

"Na vso zadevo ni mogoče pogledati drugače kot, iskreno rečeno, z grozo," je pred poslanci dejal Entwistle in na vprašanje, ali bo afera vplivala na sloves BBC-ja glede njegove integritete, odgovoril, "da se zastavljajo vprašanja o zaupanju".

Je pa direktor branil ravnanje BBC-ja v zvezi z afero in zanikal, da bi medijska hiša skušala prikriti afero. Poudaril je, da tesno sodelujejo s policijo in bodo poleg tega tudi z lastno preiskavo skušali priti zadevi do dna.

Ker je Entwistle direktor BBC-ja šele od julija letos, so se nekateri poslanci zavzeli, da bi moral pričati tudi njegov predhodnik Mark Thompson, ki bo novembra postal predsednik uprave časopisa New York Times.

Sedanji direktor je priznal, da so bile med domnevnimi primeri zlorab v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja storjene napake, kar v družbi obžalujejo.

Savile je voditelj priljubljenih oddaj na britanski javni televiziji in je umrl lani, star 84 let. Policiji se je do zdaj javilo že okoli 200 posameznikov, ki naj bi bile žrtve njegovega spolnega nadlegovanja.

Znan je bil tudi po svoji dobrodelni dejavnosti, ki pa je bila očitno le krinka za njegova sprevržena dejanja, saj naj bi pri tem zlorabil številna mladoletna dekleta. Žrtve so BBC obtožile, da zlorabe prikrival.

Na dan je prišlo, da je BBC že decembra lani, le nekaj tednov po smrti Savila, pripravljal dokumentarec o domnevnih zlorabah, a so ga nato umaknili, domnevno zaradi novinarskih razlogov.

Nad BBC-jevim ravnanjem ob razkritju spolnih zlorab je zaskrbljenost izrazil tudi britanski premier David Cameron. "Narod je osupel. Mi smo osupli nad obtožbami na račun Jimmyja Savila in zdi se, da vsak dan postaja huje," je dejal v ponedeljek.