Angela Merkel je podmladku svoje stranke v Dresdnu razložila, da se s predsednikom sestrskega CSU-ja ne strinjata glede uvedbe zgornje meje za prebežnike. Foto: Reuters
Angela Merkel je podmladku svoje stranke v Dresdnu razložila, da se s predsednikom sestrskega CSU-ja ne strinjata glede uvedbe zgornje meje za prebežnike. Foto: Reuters
Horst Seehofer in Angela Merkel
Septembra sta se voditelja sestrskih strank Seehofer in Merklova že srečala, zdaj nadaljujeta pogovore. Foto: Reuters
Nemčija: začetek koalicijskih pogajanj

CDU in CSU pod vodstvom Horsta Seehoferja sta se po sedmih urah pogajanj dogovorila o sprejemanju prebežnikov, kar je bila glavna točka nestrinjanja med strankama.

Po novem dogovoru bo Nemčija iz humanitarnih razlogov sprejela okoli 200.000 prebežnikov letno, vendar pa ne bodo uradno označili "zgornje meje" za sprejem, so viri iz strank potrdili za Reuters.

Gre za prvega od korakov k oblikovanju nemške vlade, ki bo prvič sestavljena iz štirih strank, poleg CDU-ja in CSU-ja še Zelenih in liberalnih Svobodnih demokratov.

Današnji pogovori o skupnih stališčih pri oblikovanju koalicijske pogodbe za prihodnja štiri leta bi morali biti zgolj formalnost. Gre za sestrski stranki, ki naj bi vodili enako politiko in zastopali enaka stališča. Vendar od begunske krize naprej bavarski lev rjove v drugo smer, kot jo ubira nemška kanclerka. Spore sta stranki pred volitvami zgladili, bavarski ministrski predsednik Seehofer zgornje meje za begunce v predvolilni kampanji ni omenjal, a je bila tokrat znova na dnevnem redu.

Merklova nagovorila podmladek v Dresdnu
Na srečanju strankarskega podmladka v Dresdnu je o temi previdno spregovorila nemška kanclerka Angela Merkel: "Nekateri, tudi jaz, vztrajamo pri tem, da nemški priseljenski zakon v 16. členu ne prizna zgornje meje. Še več, evropska pravica je nad nemškim zakonom. Drugi, predvsem CSU, pravijo, da zamenjujemo azil in priseljevanje, da so zmožnosti naše države omejene in da bi potrebovali omejitev 200.000 ljudi," je razlagala Merklova in napovedala, da bodo našli rešitev, ki bo zadovoljila obe strani.

Več ljudi za zgornjo mejo kot proti njej
Javnomnenjske raziskave kažejo, da zgodnjo mejo podpira nekaj odstotkov več ljudi, kot jih je proti njej. CSU je pred pogovori sporočal, da želijo v drugo smer kot doslej. Seehofer tudi meni, da se lahko stranko Alternativa za Nemčijo (AfD) zaustavi le s korakom v desno. A glede na to, da bodo v koalicijska pogajanja v prihodnjih tednih vključeni tudi Zeleni, bo to težko izvedljivo, kar priznava tudi Merklova.

"Gre za vprašanje oblikovanja zanesljive in stabilne zvezne vlade, sestavljene iz Unije, FDP-ja in Zelenih. Pred nami so težavna pogajanja, to je jasno. Skušali bomo najti prave odgovore," je dejala kanclerka. Merklovo, kraljico kompromisov, v prihodnjih tednih čaka težavno iskanje najmanjšega skupnega imenovalca.

Nemčija: začetek koalicijskih pogajanj