Trg Tahrir je postal simbol revolucije v Egiptu. Foto: EPA
Trg Tahrir je postal simbol revolucije v Egiptu. Foto: EPA

V televizijskem nastopu je Tantavi poudaril, da bodo izredne razmere v sredo zjutraj odpravili po vsej državi, bodo pa veljale v primeru boja proti "dejanjem brutalnežev".

Drakonski zakon o izrednih razmerah je brez prekinitve veljal od atentata na egiptovskega predsednika Anvarja Al Sadata leta 1981, saj so v času Mubarakove vladavine ves čas podaljševali njegovo veljavnost.

Leta 2010 so veljavnost zakona omejili na dejanja, ki zadevajo trgovino z mamili in terorizem. Nato pa je vrhovni vojaški svet, ki je vajeti države prevzel po strmoglavljenju Mubaraka, lani določila zakona zopet razširil, in sicer na stavke, oviranje prometa in širjenje lažnih informacij.

Odprava izrednih razmer je bila ena izmed ključnih zahtev protestnikov, ki so se pred letom dni z zahtevo po demokratičnih spremembah in odstopu Mubaraka odpravili na ulice. Borci za človekove pravice pa verjetno z današnjo napovedjo Tantavija ne bodo zadovoljni, saj so že večkrat protestirali proti uporabi termina brutalnež, saj naj bi vojska z njim upravičevala zatiranje protestov.

V Egiptu bodo v sredo zaznamovali leto dni od začetka krvave vstaje, ki je po 18 dneh protestov vodila v odstop Mubaraka in zahtevala več kot 800 življenj. Vojska, ki je začasno prevzela oblast v državi, načrtuje bleščeča praznovanja, aktivisti, ki so vodili revolucijo, pa razlogov za praznovanje ne vidijo in napovedujejo proteste.