V strmoglavljenju ruskega potniškega letala 31. oktobra 2015 nad Sinajem, je umrlo 224 ljudi. Foto: EPA
V strmoglavljenju ruskega potniškega letala 31. oktobra 2015 nad Sinajem, je umrlo 224 ljudi. Foto: EPA
Abdel Fatah el Sisi
Napad je bil težak udarec za Sisija, ki je skušal oživiti turizem in nadzor na Sinajskem polotoku, ki ga njegove sile ne obvladujejo povsem. Na polotoku namreč deluje močna egiptovska veja IS-ja. Sisi je oblast z državnim udarom prevzel julija leta 2013, pozneje pa je zmagal na predsedniških volitvah. Foto: Reuters

"Se je terorizem končal? Ne ... Kdor koli je zrušil letalo, kaj je hotel? Samo prizadeti turizem? Ne. Hotel je prizadeti odnose. Odnose z Rusijo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Sisi.

Egiptovske oblasti so do zdaj trditev t. i. Islamske države, da je ravno ona odgovorna za strmoglavljenje letala, označevale za propagando. Še konec januarja so egiptovske oblasti sporočale, da uradno niso našli dokazov, da je letalo podjetja MetroJet strmoglavilo zaradi terorističnega napada. Egipt je oblikoval odbor, ki preiskuje napad in je pred današnjo predsednikovo izjavo vztrajal, da je pred kakršnimi koli sklepi treba počakati na njegove ugotovitve.

Letalo airbus A-321 je bilo 31. oktobra na poti iz egiptovskega obmorskega letovišča Šarm el Šejk v Sankt Peterburg. Le nekaj minut po vzletu z letališča se je letalo prelomilo v zraku.

Pretrgane turistične povezave
Po dogodku je Moskva prekinila vse civilne polete v Egipt, sicer v Rusiji priljubljeno turistično destinacijo, Velika Britanija pa je po dogodku ustavila letalske povezave s Šarm el Šejkom. Egipt je po napadu sicer najel britansko podjetje za pregled varnosti na egiptovskih letališčih.

Iz Rusije so sporočali, da je letalo strmoglavilo zaradi bombe, IS pa se je hvalil, da so bombo na krov letala prinesli skrito v pločevinki pijače.

Zaradi uradnega egiptovskega priznanja, da je letalo uničeno zaradi bombe, bo morda Egipt moral plačati odškodnine družinam žrtev.