Erdogan vidi Turčijo kot rešitelja za diplomatsko krizo med Katarjem in zalivskimi državami. Foto: Reuters
Erdogan vidi Turčijo kot rešitelja za diplomatsko krizo med Katarjem in zalivskimi državami. Foto: Reuters
Erdogan začenja zalivsko turnejo

Pred poletom iz Carigrada v Riad je Erdogan nagovoril novinarje na letališču Atatürk. "Muslimanski svet potrebuje sodelovanje in solidarnost, ne novih razhajanj," je povedal turški predsednik in dodal, da podaljševanje zalivske krize ni nikomur v interesu.

Napovedal je, da bo Turčija poskusila rešiti probleme med "brati iz zalivske regije" in dodal, da so politični problemi le začasni ter Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate pozval, naj investirajo v Turčijo.

Kot je v ločenem govoru dejal turški premier Binali Yildirim, bo Ankara še naprej igrala "konstruktivno in aktivno vlogo pri reševanju nesmiselne krize".

Erdogan se je danes po prihodu v Savdsko Arabijo v Džedi že sestal s savdskim kraljem Salmanom, ki je pohvalil turška prizadevanja v boju proti terorizmu in financiranju le-tega.

Erdoganova turneja sovpada z obiskom visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini v Kuvajtu. Ob današnjih pogovorih s kuvajtskimi sogovorniki Mogherinijeva pozdravlja neusmiljena prizadevanje Kuvajta za posredovaje in poziva k rešitvi "prek dialoga in brez omahovanja".

Spor s Katarom
Turčija je ena ključnih zaveznic Katarja, s katerim so štiri arabske države 5. junija prekinile vse diplomatske stike in mu nato postavile ultimat s svojimi zahtevami. Med drugim zahtevajo, da Katar umakne podporo Muslimanski bratovščini, zapre televizijo Al Džazira, zniža raven diplomatskih stikov z Iranom ter zapre turško vojaško bazo v Katarju. Zalivski emirat je njihove zahteve zavrnil.

Katar je v četrtek sporočil, da je spremenil svoj zakon o boju proti terorizmu, ki je bil eden izmed razlogov za uvedbo sankcij. Z odlokom so vzpostavili dva seznama za posameznike in skupine ter določili pogoje za uvrstitev na seznama.

Katarski emir šejk Tamim bin Hamad al Tani je v petek dejal, da je Katar pripravljen na dialog za razrešitev zalivske diplomatske krize, vendar ob spoštovanju katarske suverenosti. To je bil njegov prvi javni komentar krize.

Erdogan začenja zalivsko turnejo