Ljubljanska banka - veliko jabolko spora. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanska banka - veliko jabolko spora. Foto: MMC RTV SLO

Zunanji minister je na seji odbora DZ-ja za zunanjo politiko (OZP) odgovarjal na vprašanja poslancev, ki jih je zanimalo tudi, kako napredujejo pogajanja med Arharjem in Rogićem v zvezi z Ljubljansko banko. Erjavec je pojasnil, da je bil zadnji dogovor dosežen 4. oktobra na Bledu. "Potem pa ni bilo nobenega novega predloga," je zatrdil minister.

Ob tem je pojasnil še, da je pisal hrvaški kolegici Vesni Pusić, da je Slovenija pripravljena, da rešuje "to vprašanje v okviru nasledstva pri baselski Banki za mednarodne poravnave. Pogoj je, da Hrvaške umakne pooblastila". Odgovora Pusićeve na svoje pismo še ni prejel, je še dejal.

Kot je še razkril, se bo v sredo sestal z Arharjem, s katerim naj bi dorekla, kdaj se bosta finančna strokovnjaka obeh držav za vprašanje LB ponovno sestala in "okvir, v katerem je Slovenija pripravljena najti rešitev za to vprašanje". Sočasno sicer potekajo tudi pogovori z Evropsko komisijo. V naslednjih tednih pa zunanji minister pričakuje, da se bodo zadeve začele hitreje odvijati, saj se bliža rok za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe.

Stališče Slovenije glede Gaze "čaka" na stališče EU-ja
Erjavec je poslancem pojasnjeval tudi stališče Slovenije glede resolucije o povišanju statusa palestinske delegacije pri ZN-u, ki jo namerava palestinski predsednik Mahmud Abas 29. novembra vložiti pred ZN. Za dokončno stališče bo treba najprej počakati na vrh EU-ja, ki se začne v četrtek, je dejal in dodal, da bi bilo treba doseči enotno stališče med vsemi državami Unije, pri čemer ga skrbi, da enotne odločitve EU-ja morda ne bo ali pa bo zelo težko dosegljiva. EU po njegovih besedah favorizira rešitev o okviru bližnjevzhodne mirovne četverice.

Končno odločitev naj bi Unija predvidoma sprejela po vrhu EU-ja, in to v tednu dni. "Če bo prišlo do drastične spremembe stališča od že v preteklosti v OZP-ju sprejetega stališča, da Slovenija podpira prizadevanja glede priznavanja Palestine, bo nujna seveda nova razprava na OZP-ju. Osebno menim, da bi imeli na vsak način pred 29. novembrom na OZP razpravo. So različna stališča do tega vprašanja, tako kot so v EU-ju, vidim, da so tudi znotraj ministrstva in verjetno tudi znotraj parlamenta," je še dejal Erjavec.

Slovensko osebje v Ramali zavarovano
Glede varnosti vodje predstavniške pisarne Slovenije pri palestinskih oblasteh v Ramali Jureta Riflja pa je minister dejal, da je Slovenija doslej sprejela vse ukrepe za zavarovanje osebja, hkrati pa ni izključil možnosti umika, če se bodo razmere bistveno poslabšale. Ob tem je še opozoril, da ima Slovenija tudi svoje veleposlaništvo v Tel Avivu. Bo pa ekipa ministrstva za zunanje zadeve v sredo odpotovala v regijo, je še napovedal zunanji minister. "Ukrepali bomo glede na oceno situacije," je še dejal.