Evropa
Carles Puigdemont je še vedno v Nemčiji. Foto: EPA

Dodaj v

Španija: Sodišče razveljavilo Puigdemontov poslanski mandat

Puigdemont: Odločitev kaže na raven demokracije
10. julij 2018 ob 20:58
Madrid - MMC RTV SLO, STA

Nekdanjemu predsedniku Katalonije Carlesu Puigdemontu in še petim zagovornikom katalonske samostojnosti je špansko vrhovno sodišče razveljavilo poslanski mandat.

Poleg Puigdemonta je brez poslanskega mandata ostal tudi priprti nekdanji podpredsednik katalonske vlade Oriol Junqueras, odločitev pa velja še za štiri katalonske politike, ki so od jeseni lani v priporu. Kot je ob odločitvi sporočil pristojni sodnik Pablo Llarena, imajo katalonske stranke v Barceloni, ki zagovarjajo neodvisnost Katalonije, možnost, da šest poslanskih mest zasedajo drugi politiki, a je pogoj, da jih špansko pravosodje ne obtožuje upora.

Trenutno imajo omenjene stranke v 135-članskem katalonskem parlamentu 70 poslancev. Po poročanju španskega časnika El Pais se je s to odločitvijo končala preiskava sodnika Llarene o dogajanjih, ki so povezana z izvedbo lanskega prepovedanega referenduma o samostojnosti Katalonije. S tem je tudi vse bliže začetek sodnega procesa proti obtoženim. Po navedbah španskih medijev bi se lahko začel oktobra.

"Odločitev kaže na raven demokracije"
Puigdemont je še vedno v Nemčiji, kjer čaka na odločitev pristojnih oblasti v zvezni deželi Schleswig-Holstein glede njegove morebitne izročitve Španiji. Več ministrov njegove vlade je prav tako v izgnanstvu v tujini, drugi so za zapahi v Španiji. V odzivu na odločitev sodišča je tvitnil, da kaže na raven demokracije v državi. "Glasovanje državljanov je uničeno s 'pravosodnim sistemom', ki se še naprej ukvarja s politiko," je dodal.

Preiskava zaradi katalonskega referenduma poteka skupno proti 25 vodilnim zagovornikom katalonske samostojnosti. Od tega jih je 13 obtoženih upora, zato jim grozi do 25 let zapora. Devet jih je v priporu, preostali štirje so v tujini in je zanje špansko pravosodje že zahtevalo izročitev.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
mb128
# 10.07.2018 ob 21:02
Tukaj se v bistvu zastavlja samo eno vprašanje. A je Španija pravna država ali ne? Simpatije tukaj štejejo bore malo.
Sicer pa še ena izmed posledic Kosovo republjik!
ni maitre
# 10.07.2018 ob 21:05
Še en dokaz, da so volitve navadna farsa.
el CARTEL
# 10.07.2018 ob 22:09
demokracija (in to edina prava, direktna) je bila povožena z odločitvami nekih nastavljencev s strani španske države.

lepo so zatrli demokracijo v španiji.
ob veliki podpori EU, ne pozabimo.
edini, ki so kaj govorili v prid demokraciji smo bili tu na forumu. (in nekaj politikov v sloveniji, tipa brglez in erjavec, dokler jih niso opozorili iz bruslja)
janezi
# 10.07.2018 ob 21:40
fuj španska vlada .
generacija56
# 11.07.2018 ob 11:33
Takšne novice potonejo na MMC preden jih bralci sploh vidijo.
Pove le to, da tudi ta portal zna presoditi, kdaj je demokracija poteptana v prah...
A jih ne reši, ker sami podpirajo isto kliko....
Nikolaj
# 10.07.2018 ob 22:41
Po ustanovni listini OZN ima vsak narod pravico do samoodločbe.
Seveda pa je za Nemčijo, Francijo ... itd. ... ustanovna listina zgolj WC papir.
Nikolaj
# 10.07.2018 ob 22:40
Da je španski parlament fašističen vključno z ustavnimi sodniki je jasno in se vidi iz letala.
Španijo kot fašistično državo bi se moralo izključiti iz EU.
cairns
# 10.07.2018 ob 22:35
Španija: Sodišče razveljavilo ov poslanski mandat

Sodišče je razveljavilo voljo ljudi. To delajo samo diktatorske države.

Zanimivo bi bilo prebrati obrazložitev sodbe, oz.kje so našli člen ki jim ta poseg dovoljuje. Puigdemont ni bil še pravnomočno obsojen.
TinTin
# 10.07.2018 ob 21:43
Spanija je ze davno nedemokraticna drzava, Slovenija ji pridno sledi...
SamoRes
# 10.07.2018 ob 22:16
gremo ven iz EU, v totalitarni družbi nimamo kaj iskat
Bivši uporabnik
# 11.07.2018 ob 12:53
Največji h*** je enačenje želje po samostojnosti z željo po izstopu iz EU. Ko je Junker vztrajal v članstvu Katalonije v EU samo v paketu s Španijo, se je še kako vmešaval v notranje zadeve Španije. Ni ponudil Kataloncem članstva kljub izstopu iz Španije npr. Kar bi bilo pa nevtralno.

V bistvu ne gre za izstopanje iz EU, pač pa za kritiko sedanje države in samo ev. tudi za kritiko same EU. Celo brexit ni nujno želja po izstopu, pač pa je lahko odraz kritičnosti do Unije, kakršna želi sedaj biti. Slabša, ne boljša. Ne napredujoča. Stagnirajoča ali celo nazadujoča.

Eni so zadovoljni s tem, kar je in napadajo nedolžne (Puigdemonta ipd.). Nobene želje po transformaciji EU iz ekonomske v politično unijo ni videti in večina bi ga še naprej svirala po starem, obenem ko bi se po prsih trkala, kako da je za EU. Ko v bistvu ni za boljšo, pač pa kvečjemu za tako, kot je trenutna ali pa slabšo. Biti 'za' ni vedno biti tako 'za', kot se zdi.
MZ
# 11.07.2018 ob 07:41
fi]
Nikolaj
# 10.07.2018 ob 22:40

Da je španski parlament fašističen vključno z ustavnimi sodniki je jasno in se vidi iz letala.
Španijo kot fašistično državo bi se moralo izključiti iz EU.

Dober vic. Kot da celotna EU ne temelji na fašizmu, ki daje prednost velikim in močnim. Da o smrti demokracije, ko peščica neizvoljenih komisarjev v imenu ljudstva (ki so mu že dodobra vzeli moč odločanja) odloča o implementaciji metod, ki se jih ne bi sramovala niti kakšna "diktatura", sploh ne govorimo...
kislec
# 12.07.2018 ob 12:07
Najnovejše: Nemčija ga bo izročila (najbrž v zameno za nekaj sto ali tisoč emigrantov, ki jih Španija ne potrebuje)
vranek
# 11.07.2018 ob 10:13
Demokracija ni pravica vsakega loleka, da se s ciljem trenutnih koristi skodi vecini v korist manjsine! Zakaj bi placevali Puigdemona, ki rusi oblast, hujska proti celi drzavi in ne uposteva niti zelje Kataloncev.zakaj bi tak clovek 60 miljonom sprejemal zakonodajo.? Kakrsnekoki zelje kataloncev ze so, vecina ne zeli ven. Katalonija je regija vseh, ki v njej zivijo. Zdaj, a so po vase Katalonci nad vsem? Kot nasi juzni sosedje? Marš, eni in drugi.
Pojmi: demokracija, fašizem, ...dajte si malo prebrat te definicije. Spominjate na NGO aktiviste, ko mahate s pojmi, katerih pomen zavedno ali nezavedno, ocitno ne poznate.
Kazalo