Predsednika sta opozorila, da se morajo mladi zavedati grozot holokavsta. Foto: Reuters
Predsednika sta opozorila, da se morajo mladi zavedati grozot holokavsta. Foto: Reuters
Bundestag
Nemški politični vrh je poslušal besede Roma, ki je preživel holokavst. Foto: Reuters
Slovesno ob dnevu holokavsta

Bronislaw Komorowski in Christian Wulff sta se ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta v koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau, kjer so nacisti med letoma 1940 in 1945 ubili 1,1 milijona ljudi, od tega milijon Judov, in so ga osvobdili pred 66 leti, srečala z mladimi Poljaki in Nemci, pa tudi z nekdanjimi taboriščniki.

"Ta nepopisno brutalen zločin brez primere še danes predstavlja eno najtemnejših poglavij v zgodovini človeštva," je o holokavstu zapisal Pavel Gantar, predsednik državnega zbora. "Resničnost, ki so jo izkusili tisti, ki nacističnemu nasilju niso uspeli ubežati, je zagotovo še veliko bolj neznosna in tragična, kot si je sploh mogoče predstavljati. Oropani človeškega dostojanstva so šli poteptanega duha skozi pekel na zemlji. Ne glede na izpostavljenost mučenju in brutalnemu izživljanju so do zadnjega trenutka ohranili upanje in pokončnost," je zapisal o žrtvah zločina, med katerimi so bili tudi Slovenci in Slovenke.
Osrednja slovesnost v Sloveniji ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta bo v Kulturnem centru Sinagoga v Mariboru.

Auschwitz je pokazal, kako je lahko svet zloben in grozen, "a graditi moramo tudi lep, pameten in dober svet", je dejal Komorowski. "Še vedno smo priča pobojem, genocidom na podlagi etnične, rasne, verske ali jezikovne pripadnosti," je Wulff spomnil, da po drugi svetovni vojni ni bilo niti enega samega dne brez vojne. "To je poziv mladini, da se bo čutila odgovorno zaradi tega, kar se dogaja. Največja grožnja demokraciji in svobodi je ravnodušnost," je še dejal nemški predsednik.

Romi še vedno diskriminirani
Na slovesnosti v nemškem parlamentu je predsednik bundestaga Norbert Lammert spomnil, da zločinov, ki jih je zagrešila nacistična Nemčija, ne smemo nikoli pozabiti.

Nemški parlament vsako leto 27. januarja nagovori tudi preživeli holokavst, tokrat prvič Rom. V Auschwitzu je 73-letni Zoni Weisz izgubil starše in brate ter sestre, sam pa se je med drugo svetovno vojno skrival na Nizozemskem.

Weisz je opozoril, da se z Romi in Sinti v Franciji, Italiji in Vzhodni Evropi še danes ravna sramotno in da so žrtve diskriminacije, saj živijo v sramotnih razmerah v getih. "Diskriminacija, stigmatizacija in izključitev so vsakodnevna usoda Romov," je poudaril Weisz.

Slovesno ob dnevu holokavsta