V katedrali je med pogrebom ležala odprta krsta s pokojnim papežem, odetim v zlato papeževo pokrivalo, obkrožali pa so jo številni cerkveni dostojanstveniki, ki so nosili tradicionalna črna pokrivala. Foto: Reuters
V katedrali je med pogrebom ležala odprta krsta s pokojnim papežem, odetim v zlato papeževo pokrivalo, obkrožali pa so jo številni cerkveni dostojanstveniki, ki so nosili tradicionalna črna pokrivala. Foto: Reuters

Papež Šenuda III., ki je Koptsko pravoslavno cerkev vodil štiri desetletja, je po dolgotrajni bolezni umrl v soboto, star 88 let. Poleg številnih vernikov, med katerimi jih je veliko ostalo pred vrati osrednje katedrale v Kairu, so se pogreba udeležili tudi verski dostojanstveniki z vsega sveta in predstavniki oblasti. Uvodni govor na pogrebni slovesnosti je imel poglavar Koptske cerkve v Etiopiji, patriarh Abune Paulos, ki je v Kairo prispel iz Adis Abebe. "Šenuda počiva v miru, a ga nismo izgubili," je povedal.

Pokopan v samostanu svetega Bišoja
Po slovesnosti v katedrali so krsto prenesli v samostan svetega Bišoja, okoli sto kilometrov severozahodno od egipčanske prestolnice, kjer bodo papeža pokopali. Samostan je zaprt za javnost, varujejo pa ga številni predstavniki varnostnih sil. Oblasti v Egiptu so razglasile državni dan žalovanja. Pogrebno slovesnost so predvajali po državni televiziji. Zastave so bile po vsej državi spuščene na pol droga.

Türk izrazil sožalje
Koptskemu vrhovnemu cerkvenemu svetu je izraze sožalja posredoval tudi slovenski predsednik Danilo Türk. "Njegova smrt pomeni veliko izgubo za največjo krščansko skupnost na Bližnjem vzhodu. Papež Šenuda III. je v štirih desetletjih vladanja Koptski cerkvi pomembno sooblikoval politični prostor Egipta in učinkovito skrbel za zaščito interesov tamkajšnje krščanske manjšine," je med drugim zapisal v sožalnem pismu.

Naraščajoče medversko nasilje
Koptska pravoslavna cerkev je ena izmed najstarejših cerkva na svetu in ima kakih deset milijonov pripadnikov. Kopti predstavljajo od šest do deset odstotkov egiptovskega prebivalstva, ki je sicer večinoma muslimansko. Pokojni papež Šenuda III. si je prizadeval za versko sožitje in si prislužil spoštovanje muslimanske večine, kar pa v zadnjih letih ni preprečilo naraščajočih sektaških napetosti, ki so se še okrepile po padcu dolgoletnega predsednika Egipta Hosnija Mubaraka.