Podobe skušajo prikazati 'posiljevalski' učinek pasivnega kajenja. Foto: Droits des Non-Fumeurs
Podobe skušajo prikazati 'posiljevalski' učinek pasivnega kajenja. Foto: Droits des Non-Fumeurs
So šli oglasi res predaleč? Foto: Droits des Non-Fumeurs

Oglasni plakati, namenjeni odvračanju mladih od kajenja, prikazujejo najstnike (obeh spolov), klečeče pred moškim v položaju prisilnega oralnega seksa. Mesto moškega spolnega organa zavzema cigareta. Nad podobo je zapisano: "Kajenje je biti suženj tobaku."
Kampanjo, ki jo je naročila skupina, ki se bori za pravice nekadilcev, feministke in prodružinski zagovorniki kritizirajo kot "škandalozno" in "potencialno kontraproduktivno".
Oglaševalska agencija, ki stoji za plakati, se brani, češ da le kampanja šoka lahko zaustavi porast kadilcev v starosti od 13 do 15 let v Franciji. Marco de la Fuente, vodja projekta za oglaševalsko agencijo BDDP et Fils, je dejal: "Stari argumenti - tobak vam škodi - ne delujejo več. Naše sporočilo je, da je tobak oblika uklonitve. In v ljudski domišljiji je oralni seks popoln simbol uklonitve."
Zdravje ni zadosten argument
Gérard Audureau
, predsednik Les Droits des Non-fumeurs (Pravice nekadilcev), skupine, ki je oglase naročila, pravi, da z zdravjem povezani argumenti najstnikov niso prepričali. "Mladi mislijo, da so nepremagljivi, nesmrtni," je povedal. "Strah pred spolnim izkoriščanjem jih skrbi bolj kot bolezen."
Nasprotovanje oglasom je vsesplošno. Florence Montreynaud iz feministične skupine Chiennes de Garde (Psice čuvajke) je dejala, da je "nesprejemljivo", da se izkorišča podobo, ki namiguje na seks mladoletnikov, pa čeprav v dobre namene. Christiane Terry iz konservativne skupine Familles de France pa je sporočila, da se bo pritožila na francosko oglaševalsko zbornico. "Mešanje odvisnosti od tobaka in seksa je absurdno in škandalozno," je dejala.
Sodeč po raziskavah, je kajenje v Franciji sicer v upadu, je pa v porastu med najstniki. Število Francozov, starih od 13 do 15 let, ki kadijo, naj bi se med letoma 2004 in 2008 povečalo za kar 66 odstotkov. Skoraj eden od petih Francozov, starih od 16 do 20 let, zdaj kadi - za primerjavo, še pred 10 leti je bil ta delež eden od 10. A v celotni populaciji je bilo v letu 2009 pokajenih 55 milijard cigaret, kar je precej manj od 97 milijard leta 1991.
Skupine za pravice nekadilcev pravijo, da jih ne gane, če so odrasli zgroženi nad plakati. "Zelo malo protikadilskih kampanj vzbudi pozornost mladih. Uporabiti moraš ekstremne podobe, da jih opazijo," je povedal Audureau.