Že predvolilne ankete so napovedovale zmago Margvelašvilija, s katero si je premier Bidzina Ivanišvili, sicer milijarder in medijski mogotec, zagotovil povečanje vpliva v domači politiki. Foto: EPA
Že predvolilne ankete so napovedovale zmago Margvelašvilija, s katero si je premier Bidzina Ivanišvili, sicer milijarder in medijski mogotec, zagotovil povečanje vpliva v domači politiki. Foto: EPA
Mihail Sakašvili
Po zmagi Ivanišvilija na lanskih parlamentarnih volitvah so na dan prišle zgodbe o razsipniškem življenju predsednika Sakašvilija. Foto: EPA

Po desetih letih se je tako s položaja predsednika Gruzije umaknil Mihail Sakašvili, ki se po dveh mandatih ni mogel več potegovati za položaj. Že predvolilne ankete so napovedovale zmago Margvelašvilija, s katero si je premier Bidzina Ivanišvili, sicer milijarder in medijski mogotec, zagotovil povečanje vpliva v domači politiki. Margvelašvili je v domovini slabo poznan. Le krajši čas je vodil ministrstvo za izobraževanje.

Na drugo mesto se je z 20,2 odstotka glasov uvrstil David Bakradzej iz Sakašvilijevega Enotnega narodnega gibanja, na tretje mesto pa nekdanja predsednica parlamenta Nino Burdžanadze.
Volitve, na katere je bilo pozvanih 3,5 milijona volilnih upravičencev, so minile mirno in brez poročil o resnih incidentih.
Pooblastila se bodo prenesla na premierja
Po volitvah se bo skladno z določili ustave ključni del pooblastil predsednika prenesel na premierja. Med drugim predsednik od zdaj ne bo več mogel imenovati ali odstaviti premierja ali vlade brez potrditve parlamenta.

Zadnje leto Sakašvilijevega mandata je zaznamoval napet odnos med predsednikom in milijarderjem Ivanišvilijem, ki vodi vlado.

Po mnenju opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je kampanja potekala "precej mirneje" kot pred lanskimi parlamentarnimi volitvami, na katerih je oblast iz rok Sakašvilijeve stranke prevzel Ivanišvili.

Ivanišvilijeva koalicija Gruzijske sanje bo sicer tudi po volitvah ostala na oblasti, sam premier pa je napovedal, da bo po volitvah odstopil in imenoval naslednika.
Kdor koli že to bo, vlada vztraja, da si bo še naprej prizadevala za pridružitev zvezi Nato in Evropski uniji. To je bila tudi prioritetna ambicija Sakašvilija, ki je vznejevoljila sosednjo Rusijo.

Kljub poskusom Ivanišvilija v zadnjem letu, da bi izboljšal odnose z Rusijo - ti so bili le delno uspešni -, le malokdo pričakuje spremembo v prozahodni usmeritvi Gruzije. Tudi Margvelašvili je prizadevanja za pridružitev Natu in EU-ju označil za "glavno prednostno nalogo".

Besedni spopad med nasprotnikoma
Čeprav je volilna kampanja minila mirno, pa je več zahodnih zaveznic izrazilo zaskrbljenost zaradi domnevno selektivnega sodstva v državi. Po izgubi oblasti je bilo namreč aretiranih več tesnih zaveznikov Sakašvilija.
Ivanišvili, ki sicer zanika, da bi v državi potekal lov na čarovnice, je Sakašvilija označil za "politično truplo" in posvaril, da bi mu lahko grozil kazenski pregon, potem ko bo po slovesu izgubil imuniteto.

Sakašvili po drugi strani napoveduje, da bo ostal dejaven v politiki, in zavrača možnost, da bi ga "zaprli v kletko kot zebro", s čimer se je obregnil ob Ivanišvilija, ki ima na svojem podeželskem posestvu eksotične živali.