Mašal in Abas sta zbližala stališča. Foto: Reuters
Mašal in Abas sta zbližala stališča. Foto: Reuters
Palestinci v Ramali
Palestinci si želijo združitve pod enotno vlado. Foto: EPA

Haled Mašal in Mahmud Abas sta po pogovorih o uresničitvi dogovora o spravi v Kairu poudarila, da sta vzpostavila novo partnerstvo med organizacijama, katerega cilj je konec delitve med Gazo in Zahodnim bregom. Po večurnih pogovorih sta palestinska voditelja povedala, da sta zgladila nesporazume in začela novo poglavje odnosov med Fatahom in Hamasom.

"Arabskemu in muslimanskemu svetu zagotavljamo, da smo obrnili nov list v partnerstvu v zvezi z vsem, kar se tiče palestinskega ljudstva," je dejal Mašal. Abas je dodal, da med njima ni več nobenih razlik ter da bodo sodelovali kot partnerji ter s skupno odgovornostjo. Mašal in Abas sta se nazadnje v egiptovski prestolnici sešla maja, ko sta se dogovorila o dogovoru o poenotenju palestinskih ozemelj pod eno vlado in o volitvah, predvidenih za maj 2012. Od tedaj napredka pri uresničevanju dogovora ni bilo.

Srečanje 22. decembra o reformi PLO-ja
Predstavnik Fataha Azam Al Ahmed je razkril, da se je pogovor vrtel predvsem glede pogojev, pod katerimi bi lahko uresničili dogovor o spravi. Voditelja sta govorila tudi vprašanja premirja na Zahodnem bregu in Gazi z Izraelom, o ustanovitvi začasne vlade, o reformi Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) in o mogočem datumu volitev. Najotipljivejši dokaz o napredku je dogovor o oblikovanju telesa, katerega naloga je reforma PLO-ja, ki naj bi se prvič sešel 22. decembra.

Po številnih dvomih o resničnem zbližanju obeh palestinskih organizacij, ki so sledili sklenitvi dogovora o spravi, je pogovor v Kairu znova vlil optimizem za nadaljevanje spravnega procesa med obema organizacijama in poenotenje palestinskega ljudstva. Hamas je na parlamentarnih volitvah leta 2006 porazil Fatah. Organizaciji sta se dokončno razšli junija 2007, ko je Hamas po večdnevnih spopadih prevzel nadzor nad območjem Gaze in od tam pregnal privržence Fataha. Od tedaj so palestinska ozemlja ločena na dva dela.

"Bliže Hamasu, dlje od miru"
Izrael na zbliževanje rivalskih palestinskih organizacij gleda z velikim nezadovoljstvom. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je tako sporočil, da si želi, da Abas "prekine proces sprave s Hamasom". "Bliže, kot je Abu Mazen (drugo ime za Abasa) Hamasu, bolj se odmika od miru," je dejal predstavnik Netanjahuja. Zadržano so se odzvale tudi Evropska unija in ZDA, ki ne nameravajo sodelovati s palestinsko vlado, v kateri bo tudi Hamas, dokler ta ne bo priznal Izraela, se odpovedal nasilju in spoštoval vseh predhodnih izraelsko-palestinskih dogovorov.

Predstavnik Hamasa Izat Al Rišk je stališče EU-ja in ZDA označil kot obžalovanja vredno. Po njegovem mnenju si ZDA in Evropska unija želijo, da Palestinci ostanejo razdeljeni, saj jim lahko tako vsiljujejo svoje diktate.

V mestu Ramala na Zahodnem bregu pa je približno 200 ljudi javno izrazilo podporo sporazumu in vzklikalo, da "morajo tisti, ki se srečujejo v Kairu, nazaj prinesti enotnost".