Plenković upa, da bo Hrvaško popeljal iz političnega kaosa, kamor je padla. Foto: Reuters
Plenković upa, da bo Hrvaško popeljal iz političnega kaosa, kamor je padla. Foto: Reuters
Andrej Plenković bo na mestu hrvaškega premierja nasledil Tihomirja Oreškovića. Foto: Reuters
Plenković novi hrvaški mandatar

Plenković pričakuje, da bodo njegovo vlado v saboru potrdili na začetku prihodnjega tedna.

Plenkovića za mandatarja podpira 61 poslancev HDZ-ja in predvolilnih partnerjev, 14 poslancev Mosta neodvisnih list, osem poslancev nacionalnih manjšin, pet poslancev Hrvaške kmečke stranke (HSS) ter trije poslanci, ki bodo v poslanskem klubu strank Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti in Narodne stranke Reformisti. Gre za največjo podporo poslancev kakšnemu izmed hrvaških mandatarjev po letu 2000.

Grabar-Kitarovićeva je izjavila, da je zadovoljna z vedenjem in odgovornostjo političnih strank v postopkih za oblikovanje nove saborske večine in vlade po predčasnih parlamentarnih volitvah, ki so bile 11. septembra.

Gospodarstvo kot prednostna naloga
46-letni Plenković je izjavil, da bodo prednostne naloge njegove vlade usmerjene v krepitev hrvaškega gospodarstva, odpiranje delovnih mest, konkurenčnost, demografsko politiko in učinkovitost pravne države.

Povedal je, da bo ena prvih nalog nove vlade priprava državnega proračuna. Napovedal je še, da bo s predsednico države sodeloval pri izvajanju hrvaške zunanje politike.

Kompromis z Mostom
Do imenovanja mandatarja prihaja po tem, ko sta HDZ in Most neodvisnih list pretekli teden dosegla kompromisni dogovor o oblikovanju vlade. Plenković in vodja Mosta Božo Petrov sta v petek potrdila, da so dosegli dogovor o vseh bistvenih vprašanjih, in izrazila prepričanje, da bo Hrvaška dobila stabilno vlado, ki bo učinkovito delovala v prihodnjih štirih letih.

Kot je pojasnil Plenković, so dosegli dogovor o sedmih zahtevah Mosta, o pripravi programa vlade HDZ-ja in Mosta ob podpori narodnih manjšin, pa tudi o razdelitvi ministrstev. Most bo tako kot v dosedanji vladi s HDZ-jem vodil štiri ministrstva, imel bo tudi podpredsednika vlade. Imena ministrov javno še niso objavili, znani pa so favoriti, med njimi naj bi bila tudi ena ženska.

Za sosednje države eden najzanimivejših, novi vodja hrvaške diplomacije, naj bi postal HDZ-jev evropski poslanec Davor Ivo Stier, v Argentini rojeni sin hrvaških emigrantov.

Novost je krožni model vodenja parlamenta, po katerem bo Petrov prvi dve leti predsednik sabora, nato pa ga bo dve leti vodil član HDZ-ja.

Plenković novi hrvaški mandatar