Razmere v Fukušimi še niso stabilizirane. Foto: EPA
Razmere v Fukušimi še niso stabilizirane. Foto: EPA

Predstavniki IAEA-ja bodo tudi svetovali, kako se spopasti s težavami, ki pestijo jedrsko elektrarno v Fukušimi, potem ko je bila močno poškodovana v potresu in cunamiju marca leta 2011.

Japonsko energetsko podjetje Tepco, ki upravlja jedrsko elektrarno v Fukušimi, se že od nesreče naprej spopada z nizom težav, kot je na primer iztekanje radioaktivne vode v dveh incidentih v zadnjih dveh mesecih. Julija so v podjetju priznali, da je morda radioaktivna voda ušla tudi v morje.

"Mednarodno skupnost in še posebej IAEA zanima odpravljanje posledic nesreče na Japonskem," je vodja misije IAEA Juan Carlos Lentijo povedal japonskim uradnikom na okoljskem ministrstvu.

Lentijo je na čelu 16-članske skupine strokovnjakov, ki bodo obiskali prizadeta območja okoli jedrske elektrarne. Ta leži okoli 220 kilometrov severovzhodno od Tokia.

Po besedah Lentija bo njegova skupina poskušala svetovati pri odstranjevanju posledic nesreče in tudi pri reševanju problematike radioaktivnih odpadkov.

"Imamo velika pričakovanja, da nam boste ponudili profesionalne nasvete," je strokovnjakom agencije dejal japonski minister za okolje Šindži Inue.

Podobne preiskave IAEA-ja, kot je zdajšnja, ki so jo opravili na prošnjo japonske vlade, so izvedli že večkrat od katastrofe leta 2011.