Na Twitterju in Facebooku so sprožili kampanjo za preprečitev usmrtitve Jabbarijeve. Foto: www.facebook.com/SaveReyhaneh
Na Twitterju in Facebooku so sprožili kampanjo za preprečitev usmrtitve Jabbarijeve. Foto: www.facebook.com/SaveReyhaneh

Reyhaneh Jabbari so obesili v zaporu v Teheranu, kjer je prestajala zaporno kazen. Prijeli so jo 2007 zaradi umora nekdanjega uslužbenca ministrstva za obveščevalno dejavnost Morteze Abdolalija Sarbandija, ki jo je skušal posiliti.

Mednarodni organizaciji za človekove pravice Human Rights Watch in Amnesty International sta iranske oblasti pozvali, naj ne usmrtijo Jabbarijeve, vendar se oblasti v Teheranu niso zmenile za njihove pozive.

Čeprav je priznala, da je moškega enkrat zabodla v hrbet, pa je zatrjevala, da je bil takrat v hiši še nekdo, ki ga je dejansko ubil, njeno pričanje povzema Amnesty International, ki dodaja, da je bila preiskava proti njej polna nepravilnosti.

Po aretaciji so Jabbarijevo za dva meseca zaprli v samico, kjer naj ne bi imela dostopa do odvetnika in družine. Sodišče jo je na smrt obsodilo leta 2009.

Iranske oblasti so sporočile, da so Jabbarijevo usmrtile, ker njeni sorodniki od družine umorjenega moškega niso dobili privolitve v preložitev smrtne kazni. Njena mati Shole Pakkravan se je s hčerjo srečala v petek za eno uro.

Najstarejši sin Sarbandija je povedal, da Jabbarijeva ni hotela identificirati moškega, ki naj bi bil še v hiši. V pogovoru za iranske medije je Jalal Sarbandi dejal, da ji bodo namenili milost le, ko bo povedala resnico o njenem pomagaču in motivih za umor.

Iran je ena od držav na svetu z največ usmrtitvami. Po podatkih Združenih narodov so letos usmrtili okoli 250 ljudi.