Raketa srednjega dosega Zelzal, predstavljena na petkovi vojaški paradi v Teheranu. Foto: Reuters
Raketa srednjega dosega Zelzal, predstavljena na petkovi vojaški paradi v Teheranu. Foto: Reuters
Hasan Rohani
Iranski predsednik Rohani je dejal, da Iran nikogar ne bo prosil za dovoljenje za obrambo. Foto: EPA
Iran preizkusil raketo

Iranska državna televizija je predvajala posnetek izstrelitve rakete Horamšar, ki jo je Iran prvič pokazal javnosti na petkovi vojaški paradi v Teheranu. Televizija je objavila tudi posnetek poleta rakete, posnetega na konici rakete.

Iranski predstavniki so v petek napovedali, da bodo raketo preizkusili kmalu. Mediji sicer ne navajajo natančnega datuma in ure izstrelitve. Doseg rakete Horamšar naj bi znašal 2.000 kilometrov, kar pomeni, da lahko doseže oporišča Izraela in ZDA v Perzijskem zalivu. Lahko nosi več konvencionalnih bojnih konic, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iranska televizija Press TV je poročala, da je Horamšar tretji tip iranskih raket, ki je manjši, a ima boljše taktične zmogljivosti od ostalih.

Trump grozi z razdrtjem jedrskega sporazuma
Teheran se je za raketni preizkus odločil kljub Trumpovim grožnjam z razdrtjem jedrskega sporazuma iz leta 2015. Ameriška administracija je namreč močno kritična do sporazuma, ki so ga podpisale tudi ZDA pod predsednikom Barackom Obamo, in do iranskega raketnega programa, na katerega se jedrski dogovor ne nanaša.

V Teheranu vztrajajo, da je raketni program popolnoma legitimen glede na določila sporazuma, saj so izstrelki zasnovani tako, da ne morejo nositi jedrskih konic. V Washingtonu pa trdijo, da Iran krši duh sporazuma, saj bi na rakete lahko namestili jedrske konice, zato so proti Teheranu uvedli nove sankcije.

ZDA do zdaj: Iran se drži dogovora
Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) in ameriško zunanje ministrstvo sta do zdaj ugotavljala, da se Iran drži jedrskega dogovora. Trump, ki je ta teden sporazum spet označil za sramoto, mora do 15. oktobra kongresu sporočiti, ali še verjame, da se Iran drži dogovora ali ne. Če se odloči, da ne, kar se zdi vse verjetneje, bi lahko kongres proti Iranu uvedel nove sankcije. Trump je v sredo dejal, da je odločitev že sprejel, vendar je še ne bo razkril.

Iran preizkusil raketo