Iranci so se zbudili v prvi dan brez sankcij. Foto: Reuters
Iranci so se zbudili v prvi dan brez sankcij. Foto: Reuters
false
Iranski predsednik Hasan Rohani pozdravlja nove čase v odnosih med Iranom in zahodnimi državami. Foto: Reuters
false
Ameriški zunanji minister je ukazal odpravo ameriških sankcij zoper Iran zaradi jedrskega programa po potrditvi IAEA-ja, da je Iran spoštoval vse določbe jedrskega sporazuma. Foto: Reuters
false
Teheran si od odprave sankcije obeta številne tuje investicije, s katerimi želi ponovno zagnati gospodarsko rast. Oblasti želijo doseči osemodstotno rast. Foto: EPA
false
Cene nafte na svetovnih trgih so nizke, a Iran bo vseeno povečal proizvodnjo, s čimer želi nadoknaditi izgubljeni tržni delež. Foto: EPA
Iran se je rešil sankcij

Riad je prekinil diplomatske odnose z Iranom, ko je na začetku meseca skupina protestnikov vdrla v njegovo veleposlaništvo v Teheranu. Za tak ukrep se je nato odločilo več zalivskih in arabskih držav. Vzrok za proteste v Iranu je bila usmrtitev znanega šiitskega klerika Nimra Al Nimra v Savski Arabiji na začetku leta.

Zgodovinski sporazum začel veljati
Mednarodna agencija za jedrsko energijo je potrdila, da je Iran izpolnil vse zahteve iz lani julija doseženega sporazuma o iranskem jedrskem programu. S tem je zgodovinski sporazum začel veljati, ZDA in EU pa so v skladu s sporazumom ukinili sankcije proti Teheranu. Vendar pa so le nekaj ur zatem ZDA zaradi nedavnega preizkusa balistične rakete uvedle nove sankcije proti 11 iranskim podjetjem in posameznikom. Nove sankcije preprečujejo imenom na črni listi, ki so povezana z raketnim programom, uporabo ameriškega bančnega sistema.
Kljub temu je ameriški predsednik Barack Obama v današnji izjavi za javnost pohvalil diplomacijo, ki je pripeljala do jedrskega dogovora z Iranom in izpustitve Američanov iz iranskih zaporov. "Danes je dober dan. Vrnitev Američanov družinam je nekaj, kar lahko vsi slavimo," je dejal Obama. Ob tem je povedal, da so neposredni stiki z iransko vlado prvič po dolgih desetletjih ustvarili enkratno priložnost za reševanje pomembnih vprašanj. Jedrski dogovor je Obama označil za prelomnico, da Iran ne bo mogel priti do jedrskega orožja. Vse poti do tega naj bi bile zaprte, ZDA pa bodo pozorne in bodo lahko nemudoma izvedele, če bo Iran skušal priti do orožja.

Rohani: Država je odprla novo poglavje
Iranski predsednik Hasan Rohani je ob tem dejal, da je njegova država odprla novo poglavje in za sabo pustila sovražnosti, sumničavosti in zarote. Odprava sankcij predstavlja prelomnico za iransko gospodarstvo, je dejal in dodal, da mora biti država manj odvisna od naftnih prihodkov. "Implementacija dogovora ni izguba za nobeno državo. Prijatelji Irana so veseli in tudi njegovi tekmeci so lahko brez skrbi, mi nismo grožnja za nobeno vlado ali narod," je dodal iranski predsednik.

Kot je še poudaril, lahko sporazum Irana z Zahodom služi kot zgled za reševanje regionalnih sporov, poroča iranska državna televizija. Ob tem je Rohani še kritiziral odziv Savdske Arabije na sporazum, Riad pa da je vir težav med državama.

Odprava sankcij je sledila sobotni potrditvi Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), da je Iran v celoti spoštoval sporazum, ki mu preprečuje razvoj jedrskega orožja. Kot je dejal Rohani, ta sporazum ne škoduje Iranu, z njim pa so zadovoljni vsi, razen tistih, ki po njegovih besedah hujskajo k vojni. Izpostavil je Izrael in trdo strujo v ameriškem kongresu. Medtem ko zahodne države pozdravljajo razvoj dogodkov, pa Tel Aviv vztraja, da se Teheran ni odpovedal svojim prizadevanjem za jedrsko orožje.

Po mnenju Visoke predstavnice EU-ja za varnostne zadeve in zunanjo politiko Federice Mogherini bosta iransko spoštovanje določil sporazuma in odprava sankcij prispevala k izboljšanju regionalnega in mednarodnega miru in varnosti, poroča BBC. Spodbudne besede prihajajo tudi iz Berlina, Londona, Washingtona in ZN-a.

S slovenskega ministrstva za zunanje zadeve medtem sporočajo, da je Slovenija zadovoljna s tem, da so Iran, IAEA in mednarodna skupnost razrešili vsa preostala odprta vprašanja, povezana z implementacijo sporazuma o iranskem jedrskem programu.

Kot sporoča MZZ, sporazum Iranu omogoča ponovno sodelovanje z mednarodno skupnostjo na različnih področjih in hkrati prinaša pozitiven zagon za razvoj dogodkov v širši regiji. "Pričakujemo, da bo Iran izkoristil to zgodovinsko priložnost in se konstruktivno vključil v iskanje diplomatskih rešitev vseh konfliktnih situacij v regiji. V zvezi s tem Slovenija pozdravlja vključitev Irana v pogovore za reševanje krize v Siriji. Slovenija pričakuje, da bo Iran tudi v prihodnje celovito izvajal določila dogovora."

Napor potreben tudi naprej
Jukija Amano, generalni direktor IAEA-ja, ki bo v nedeljo obiskal Teheran, je dejal, da je bilo treba vložiti veliko truda, da so prišli do te točke, podoben napor pa bo potreben tudi za nadaljnjo implementacijo sporazuma. Odnosi med Iranom in IAEA-jem so zdaj v novem obdobju, je dejal. "Gre za pomemben dan za mednarodno skupnost."

V skladu s sporazumom je Iran drastično zmanjšal število centrifug in ustavil težkovodni reaktor blizu mesta Arak. Oboje bi lahko bilo uporabljeno za izdelavo jedrskega orožja. Iran je sicer vseskozi zatrjeval, da nima namena izdelati jedrskega orožja in da je bil namen jedrskega programa izključno civilen. Omenjeni reaktor bo zdaj napolnjen s cementom.

Iran kupuje letala in povečuje izvoz nafte
Kot posledica odprave sankcij bo po ocenah sproščenih za skoraj 100 milijard ameriških dolarjev iranskih sredstev. Že novembra so iranske oblasti sporočile, da bodo po odpravi sankcij nemudoma podvojile dnevni izvoz surove nafte, ki zdaj znaša 1,1 milijona sodčkov. Čeprav je cena nafte padla pod 30 dolarjev, namerava Iran povečati proizvodnjo in tako nadomestiti izgubljen tržni delež.

Nekaj ur pred odpravo sankcij je iranski minister za prevoz objavil, da so z Airbusom sklenili dogovor o nakupu 114 potniških letal, poroča BBC. Iran si od odprave sankcij veliko obeta. Ob predstavitvi proračuna v parlamentu je Rohani danes tako opozoril, da Iran potrebuje tuje naložbe v vrednosti od 30 do 50 milijard dolarjev letno, da bi dosegel želeno osemodstotno gospodarsko rast.

Zaradi padca cen nafte na svetovnih trgih se bo morala vlada ozreti v tujino, da bi spodbudila gospodarstvo, je še opozoril predsednik. Zgolj domače povpraševanje namreč ne more potisniti rasti proti osmim odstotkom, je dejal. Francoska tiskovna agencija AFP ob tem poroča, da to nakazuje na spremembo v dozdajšnji politiki. Kot poroča Reuters, ki se sklicuje na iransko državno televizijo, pa je Rohani dejal, da Iran in ZDA ne bodo povsem obnovili gospodarskih vezi.

V prvi polovici januarja je Iran skupaj z gospodarsko delegacijo obiskal tudi slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je podpisal memorandum o sodelovanju med državama na področju energetike, nato pa še memorandum o gospodarskem sodelovanju, ki predstavlja priložnost za delo pri konkretnih projektih. Vlada naj bi letos načrtovala tudi odprtje veleposlaništva v Teheranu.

Pred odpravo sankcij so Iran in ZDA očitno vzajemno izpustili nekaj zapornikov. Iran je izpustil pet ameriških zapornikov, vključno z novinarjem Washington Posta, ki je bil zaprt zaradi obtožb o vohunjenju, ZDA pa so pomilostile sedem Irancev, ki so bili priprti zaradi kršenja sankcij zoper Iran.

Iran se je rešil sankcij