V zadnjih dveh letih se je že večkrat zdravil v tujini. Foto: Reuters
V zadnjih dveh letih se je že večkrat zdravil v tujini. Foto: Reuters

Za zdaj še ni bila sprejeta odločitev, ali bodo zdravljenje nadaljevali v bolnišnici v Bagdadu ali pa ga bodo odpeljali v tujino. Neuradno se je izvedelo, da je 79-letni predsednik omedlel v ponedeljek in še vedno ni pri zavesti.

Talabanijevo zdravstveno stanje je že nekaj časa krhko, saj se je v zadnjih dveh letih že večkrat zdravil v tujini. V bolnišnici ga je že obiskal premier Nuri Al Maliki.

V Iraku ima predsednik sicer predvsem protokolarno vlogo, toda Talabani, ki je pripadnik kurdske skupnosti, velja za eno redkih združevalnih osebnosti v državi in je bil zadnje čase zelo dejaven v posredovanju med iraško vlado in kurdsko manjšino.

Iraška ustava predvideva, da mora v primeru izpraznjenega položaja parlament izvoliti novega predsednika. Glede na dogovor o delitvi moči v državi mora biti predsednik Kurd, šiiti in suniti pa dobijo vsak po enega podpredsednika. Talabani je prvi kurdski predsednik Iraka, to mesto pa je zasedel leta 2005. Diktatorja Sadama Huseina so odstranili leta 2003.