Robotsko podmornico z avstralske ladje Ocean Shield upravlja ameriška mornarica. Foto: Reuters
Robotsko podmornico z avstralske ladje Ocean Shield upravlja ameriška mornarica. Foto: Reuters

Američan ni želel biti imenovan, saj ni del uradne iskalne ekipe, je pa poudaril, da dva tedna prečesavanja morskega dna nista dala nikakršnih rezultatov, zato reševalce zdaj čaka še težje delo - s podvodnim robotom bluefin-21 se bodo morali premakniti na druga območja, za katera obstaja verjetnost, da je letalo tam padlo v ocean.

"Preiskali smo 95 odstotkov območja, a našli nismo ničesar, zato moramo razširiti območje iskanja. S tem se iskalna akcija močno podaljša, govorim o nekaj letih," je dejal.

Podmornica bluefin-21 bo tako v petek opravila še zadnjega izmed svojih 16-urnih potopov na morsko dno, ki je globoko tudi več kot 4.500 metrov. Američani so sporočili, da se bodo potem odločili, kako nadaljevati. "Seveda bi bilo odlično, da bi letalo našli. A zdi se mi, kot bi v prvi podaji skušali z 80 jardov dolgim metom doseči zadetek. To se ne zgodi pogosto," je Američan potegnil vzporednice z ameriškim nogometom.

Malezijski premier Nadžib Razak pa je dejal, da bo njegova vlada uvodno poročilo o izginotju letala, ki je izginilo 8. marca na poti iz Kuala Lumpurja v Peking z 239 potniki in člani posadke, predstavila prihodnji teden.