Med kurdskimi silami in IS-jem že mesece potekajo srditi spopadi. Foto: Reuters
Med kurdskimi silami in IS-jem že mesece potekajo srditi spopadi. Foto: Reuters
IS ponovno prodrl v Kobane

Ponoči so se na območju mesta na turški meji vneli siloviti spopadi med džihadisti in kurdskimi silami, v katerih je bilo ubitih več deset ljudi.

Po navedbah nevladnega Sirskega observatorija za človekove pravice je IS blizu meje s Turčijo detoniral avtomobil bombo, pri čemer je umrlo najmanj pet ljudi. Kmalu za tem so v središču Kobaneja izbruhnili siloviti spopadi, trupla pa so ležala na cesti. Srditi boji so potekali še danes zjutraj.

IS je pretežno kurdski Kobane napadel že lani, takrat pa je prevzel večji del mesta. S pomočjo zračnih napadov mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA pa je kurdskim oboroženim silam po več mesecih bojev vendarle uspelo džihadiste izgnati iz mesta. Boji in zračni spopadi so večji del Kobaneja zravnali z zemljo. Šele v zadnjih tednih je mesto počasi znova zaživelo.

IS utrpel poraze
Do novega napada džihadistov na Kobane pa prihaja po njihovih nedavnih porazih na severu Sirije. Kurdske sile so med drugim prejšnji teden od IS-a prevzele nadzor nad pomembnim mejnim prehodom med sirskim mestom Tal Abjad in turškim mestom Akcakala, s tem pa prekinile ključno oskrbovalno pot za IS.
Medtem so sirski uporniki napadli območja pod nadzorom vlade predsednika Bašarja al Asada v južnem mestu Deraa, a so se vladne sile napadov ubranile.
V oboroženih spopadih v Siriji je življenje izgubilo že več kot 200.000 Sircev, več kot 11 milijonov pa jih je bilo prisiljenih pobegniti s svojih domov.

IS ponovno prodrl v Kobane