Notranji ministri Italije, Francije in Nemčije želijo okrepljeno strategijo na ravni EU-ja glede vračanja prebežnikov v države izvora. Foto: Reuters
Notranji ministri Italije, Francije in Nemčije želijo okrepljeno strategijo na ravni EU-ja glede vračanja prebežnikov v države izvora. Foto: Reuters
Prebežniki
Italija, Francija in Nemčija želijo, da več prebežnikov ostane v Libiji, od koder poročajo celo o zasužnjevanju teh ljudi. Foto: Reuters

Ministri Marco Minniti, Gerard Collomb in Thomas de Maiziere so se v nedeljo zvečer v Parizu sestali v družbi evropskega komisarja za migracije Dimitrisa Avramopulosa.

Predstavniki treh držav so se zavzeli za določitev pravil ravnanja nevladnih organizacij pri reševanju prebežnikov v Sredozemskem morju. Pravilnik so zastavili kot poskus za ureditev operacij v morju, kjer zdaj plovila, ki rešujejo prebežnike, upravljajo italijanska obalna straža, evropska agencija za zunanje meje Frontex in več nevladnih humanitarnih organizacij.

Ministri želijo tudi, da se okrepi strategija EU-ja glede vračanja prebežnikov v države izvora, in pozivajo k dodatni podpori libijski obalni straži in Visokemu komisariatu ZN-a za begunce (UNHCR) pri izboljšanju sprejemnih zmogljivosti v Libiji ter pospešitvi evropskega programa premeščanja beguncev.

Italija pričakuje pomoč
Italija že dlje časa poziva evropske države, naj storijo več pri delitvi bremen glede sprejemanja prebežnikov, ki čez Sredozemsko morje prihajajo v Evropo. Rim je celo zagrozil z zavračanjem tujih ladij z rešenimi prebežniki. Med drugim se zavzema za to, da bi tudi druge države odprle svoja pristanišča za sprejem ladij s prebežniki.

A kot naj bi ministri in komisar ugotovili v nedeljo, ta možnost ni najboljši odgovor na trenutno krizo, saj da bi lahko še okrepila prihod prebežnikov, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navajajo viri blizu francoskega notranjega ministra Collomba.

Italija: Porast števila prispelih prebežnikov
Po podatkih ZN-a je od začetka leta v Italijo po morju prispelo 83.650 prebežnikov, kar je 20 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Poleti pričakujejo še dodatno povečanje števila prihodov. Tudi Svetovna organizacija opozarja, da potrebuje Italija pri sprejemanju prebežnikov večjo mednarodno podporo.