Malala se je v Beli hiši srečala s predsednikovo družino. Foto: EPA
Malala se je v Beli hiši srečala s predsednikovo družino. Foto: EPA

"V teh dejanjih so ubite nedolžne žrtve, kar povzroča zamere pri pakistanskem ljudstvu," je poudarila Malala.

"Če svojo pozornost preusmerimo na izobraževanje, bo imelo to veliko večji vpliv," je poučila ameriškega predsednika, ki je mlado Pakistanko sprejel skupaj s svojo družino.

Ameriška prva dama Michelle Obama je po srečanju pohvalila njeno "navdihujoče in strastno" delo za pravice pakistanskih deklic.

Britanski BBC je danes predvajal pogovor s 16-letnico, ki je med drugim v njem odgovorila kritikom, ki trdijo, da je postala lutka v rokah Zahoda in da je sedaj Zahodnjakinja. "Moj oče pravi, da izobrazba ni ne vzhodna, ne zahodna. Izobrazba je izobrazba: je pravica vseh," je dejala.

Malala je opozorila še, da jo ljudje iz Pakistana podpirajo. "Podpirajo me in me spodbujajo, da nadaljujem kampanjo za pravico deklic do izobrazbe," je dejala. "Sem hči Pakistana in sem ponosna, da sem Pakistanka," je zaključila.

Brezpilotni napadi na Pakistan že stalnica
Napadi z brezpilotnimi letali na teroristične osumljence v Pakistanu so se začeli leta 2004 pod nekdanjim ameriškim predsednikom Georgeem Bushem, največji zagon pa so dobili pod Obamo.

Program vodi ameriška obveščevalna agencija Cia, ki je po podatkih Urada za preiskovalno novinarstvo v zadnjih devetih letih izvedla več kot 370 napadov, v katerih je bilo ubitih več kot 2.500 ljudi, med njimi številni civilisti. Uradu je uspelo identificirati okoli 560 žrtev.

"Močan simbol upanja"
Malala se je v petek srečala tudi s predsednikom Svetovne banke Jimom Yongom Kimom in njegovo ustanovo ob tem pozvala, naj izobraževanje postavi kot svojo prioriteto.

Po njenih besedah organizacije veliko denarja namenijo programom za zagotavljanje zdravja, boja proti aidsu in podobno. A če bi se usmerili v izobraževanje, bi se tako borili proti otroškemu delu, trgovini z otroki, revščini in aidsu hkrati, je prepričana.

Kim je Malalo označil za "močan simbol upanja" in ob tem napovedal, da bo Svetovna banka v Malalin sklad, namenjen boju za pravico deklic po vsem svetu do izobrazbe, prispevala 200.000 dolarjev.

Malala v ZDA promovira tudi svojo avtobiografijo z naslovom Jaz sem Malala. Ta teden so ji pakistanski talibani spet zagrozili s smrtjo, zato je bil dogodek Svetovne banke izpeljan pod zelo strogimi varnostnimi ukrepi. Med drugim so oder večkrat preiskali tudi s posebej izurjenimi psi.