Za Palestince veljajo v Izraelu in na palestinskih zasedenih ozemljih drugačna pravila kot za Jude. Foto: EPA
Za Palestince veljajo v Izraelu in na palestinskih zasedenih ozemljih drugačna pravila kot za Jude. Foto: EPA
Znotraj Zahodnega brega je izraelska vojska postavila okoli 600 nadzornih točk, ki Palestincem ovirajo premikanje iz enega dela zasedenega ozemlja v drugega. Foto: EPA

Nove povezave izraelskega podjetja Afikim bodo namenjene prevozu palestinskih delavcev z mejnega prehoda Ejal blizu mesta Kalkilija na okupiranem Zahodnem bregu v Izrael.

Izraelsko ministrstvo za prevoz podpira načrt in ga upravičuje z navedbami, da so bili avtobusi na teh linijah prenatrpani, prihajalo pa je tudi do napetosti med judovskimi naseljenci in Palestinci. Naseljenci judovskih naselbin, ki so po mednarodnem pravu sicer nezakonite, se namreč pritožujejo, da predstavljajo palestinski potniki varnostno tveganje.

"Poskus segregacije na avtobusih je grozen in argumenti glede "varnostnih potreb" in "prezasedenosti" ne smejo zakriti očitnega rasizma v zahtevi, naj se Palestince odstrani z avtobusov," pa je dejala izvršna direktorica izraelske organizacije za varstvo človekovih pravic B'Tselem Jessica Montell.

Načeloma za vse, v resnici pa ...
Na izraelskem ministrstvu za prevoz novih linij sicer ne imenujejo segregirane, a kot poroča izraelski portal Ynetnews.com, so nove linije oglaševane le v palestinskih vaseh, vsi napisi pa so zgolj v arabskem jeziku. Uradno bodo tako lahko Palestinci z Zahodnega brega, tisti, ki imajo ustrezna dovoljenja, da sploh vstopijo v Izrael, vstopali na vse izraelske avtobuse, a nekaj voznikov avtobusov je za Ynetnews.com dejalo, da bodo Palestinci, ki se bodo vkrcali na tako imenovane mešane linije, pozvani, naj avtobus zapustijo.

"Nikomur ne smemo preprečiti vkrcanja na avtobus in nikomur ne bomo ukazali, naj avtobus zapustijo, a, kot nam je bilo rečeno, bodo od naslednjega tedna dodatna preverjanja na nadzorni točki (na mejnem prehodu, op. a.) in Palestinci bodo pozvani, naj se vkrcajo na svoje avtobuse," je dejal nek voznik podjetja Afikim.

Predlog uvedbe ločenih avtobusnih linij je izraelsko ministrstvo za prevoz predstavilo že novembra lani. Istega meseca je izraelska policija palestinskim delavcem ukazala, naj zapustijo avtobus, potem ko so jih k temu pozvali judovski naseljenci.

Naseljenci skupaj z vojsko in policijo
Kot piše palestinski portal maannews.net, je župan Ariela, največjega izraelskega nezakonitega mesta na Zahodnem bregu, Ron Nachman lani na svoji strani na Facebooku zapisal, da si skupaj z izraelsko vojsko, policijo in ministrstvom za prevoz prizadevajo za to, da preprečijo Palestincem vkrcanje v avtobuse, ki vozijo v Ariel.

"Vsi rešujejo to težavo in upamo, da bodo kmalu našli rešitev za to realnost, ki moti naše ljudi," je takrat dejal danes Nachman.

V Izraelu dela približno 30.000 Palestincev z zasedenega Zahodnega brega.