V judovskih naseljih na Zahodnem bregu živi okoli pol milijona judovskih naseljencev. Foto: EPA
V judovskih naseljih na Zahodnem bregu živi okoli pol milijona judovskih naseljencev. Foto: EPA

V sredo so v javnost pricurljali deli poročila, ki so ga pripravili generalni konzuli Evropske unije v Vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu, ki so ga Izraelci zasedli v vojni leta 1967.

Evropski diplomati so prepričani, da bi si moralo 27 članic EU-ja prizadevati za izključitev judovskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih iz ugodnosti, ki jih je deležen Izrael pri trgovanju z EU-jem.

"Gradnja naselbin ostaja edina največja grožnja rešitve dveh držav. Je sistematična, namerna in provokativna," piše v zaupnem notranjem poročilu, ki je na začetku tega meseca romalo v Bruselj.

Poročilo tudi obsoja izraelsko ravnanje s Palestinci v Vzhodnem Jeruzalemu, zato poziva države članice EU-ja, naj ne podpirajo raziskav, izobraževanja in tehnološkega sodelovanja ter preprečijo vlaganje v izraelska podjetja, ki delujejo na zasedenih ozemljih.

Evropske države bi morale tudi razmisliti o prepovedi potovanja na evropsko ozemlje za znane najbolj nasilne judovske naseljence.

Izraelsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da poročilo ne bo pripomoglo pri naporih za dosego miru, medtem ko so palestinske oblasti poročilo pozdravile in evropske države pozvale, naj preučijo priporočila v poročilu.