Predsednik Barack Obama, zunanja sekretarka Hillary Clinton in najožji sodelavci spremljajo akcijo v živo. Vrhunec filma? Foto: Bela hiša
Predsednik Barack Obama, zunanja sekretarka Hillary Clinton in najožji sodelavci spremljajo akcijo v živo. Vrhunec filma? Foto: Bela hiša
Kathryn Bigelow je z Bombno misijo dokazala, da obvlada žanr vojnih filmov. Zanj je prejela oskarja. Foto: Reuters

, predsednik kongresnega odbora za domovinsko varnost, se sklicuje na poročilo, ki navaja, da Bela hiša upa, da bo film pomagal predsedniku Obami k ponovni izvolitvi. Bela hiša je poročilo in Kingove trditve že označila za "smešne".

Bin Ladna, vodjo teroristične mreže Al Kaida, je elitna enota ameriške mornarice v drzni akciji ubila maja letos. Smrt arhitekta terorističnih napadov 11. septembra je predstavljala vrhunec Obamovega predsedstva, poroča BBC.
A od takrat dalje predsednikova krivulja naglo pada. Brezposelnost, stagnacija gospodarstva, strankarsko pričkanje in nedaven padec bonitetne ocene ZDA je vse pripomoglo k padcu priljubljenosti prvega temnopoltega predsednika ZDA.

Po akciji v Pakistanu so predstavniki ameriške vojske obsodili odtok informacij o podrobnostih uboja medijem, češ da ogrožajo prihodnje operacije.
6. avgusta je Maureen Dowd, znana kolumnistka New York Timesa, zapisala, da so pri Sony Pictures začeli produkcijo filma o akciji. Zanj naj bi bila odgovorna Kathryn Bigelow in Mark Boal, z oskarjem nagrajena režiserka in scenarist vojnega filma Bombna misija (The Hurt Locker), ki je prikazoval elitno ameriško bombno enoto v Iraku.

"Ustvarjalci filma dobivajo najvišjo stopnjo dostopa do najzaupnejše misije v zgodovini," je zapisala Dowdova in dodala, da bo film "nedvomno zrcalil predsednikovo hladnokrvno, drzno in zelo tvegano odločitev". Po besedah Dowdove naj bi film premiero doživel oktobra 2012, "popolno časovno določen, da bo zagotovil zadnji potisk predsedniški kampanji, ki postaja vse ostrejša".

Bela hiša obtožbe zavrača
V pismu preiskovalcem Cie in ministrstvu za obrambo King, republikanec iz New Yorka, poziva oblasti, naj raziščejo, koliko so Bela hiša, Cia in obrambno ministrstvo razpravljali o "priporočljivosti zalaganja hollywoodskih predstavnikov s podatki o tajnih vojaških operacijah in o tajnih Cijinih agentih".
King sprašuje tudi, ali si bo film mogoče predpremierno ogledati in kakšne ukrepe je Obamova administracija sprejela, da film ne bo razkril nobenih operativnih skrivnosti.

Predstavnik Bele hiše je obtožbe, da je administracija izdajala filmarjem tajne informacije, označil za "smešne". Povedal je, da se Bela hiša trudi zagotoviti, da so članki, dokumentarni filmi in hollywoodske produkcije o predsedniku točni, in skuša ustreči filmskim ustvarjalcem, ki zaprosijo za intervjuje s predstavniki Bele hiše, a da z njimi nikakor ne razpravljajo o zaupnih podatkih.