Pogrešanega letala še vedni niso našli. Foto: Reuters
Pogrešanega letala še vedni niso našli. Foto: Reuters
Iskalna akcija
V zadnjih dneh so razširili območje iskanja. Foto: EPA

Boeing 777-200 z 227 potniki in 12 člani posadke je izginilo v soboto manj kot uro po vzletu z letališča v Kuala Lumpurju, od koder poletelo na severovzhod proti Pekingu.

Večdnevna iskalna akcija še vedno ni obrodila sadov, saj niso našli še nobenih ostankov letala. Z vsakim novim dnem iskanja se v medijih pojavljajo nove možnosti pri iskanju razlogov za skrivnostno izginotje letala malezijske družbe Malaysia Airlines.

Ameriški časopis Wall Street Journal se je zdaj dokopal do poročila ameriških preiskovalcev, ki proučujejo možnost, da je nekdo namerno izključil transponder, ki oddaja signal civilnim radarjem, in letalo preusmeril na neznano lokacijo.

Na te domneve so jih navedli tehnični podatki z letalskih motorjev. V skladu s pogodbo o vzdrževanju je namreč letalo nadzornemu centru izdelovalca motorjev Rolls-Roycea neposredno prenašalo podatke o motorjih, kot sta višina in hitrost.

Ameriški protiteroristični uradniki se zato nagibajo k možnosti, da je pilot ali kdo drug na krovu namenoma izključil transponderje, da bi se izognil radarjem.

Eden od vodilnih pri malezijskem nacionalnem letalskem prevozniku je v sredo dejal, da nimajo razlogov za dvom o posadki.

Namerna izključitev transponderja
Če je bilo letalo v zraku pet ur, je tako po zadnjem stiku z nadzorom letenja preletelo še 3.500 kilometrov, tako pa bi lahko doseglo mejo s Pakistanom ali katero destinacijo v Indijskem oceanu oziroma v Arabskem morju.

Predstavniki ameriških oblasti so povedali, da njihovi preiskovalci dejavno proučujejo možnost, da so letalo preusmerili z namenom, da bi ga uporabili pozneje za kakšen drug namen.

Interpol je v torek sporočil, da ne verjame v možnost, da bi bilo izginotje letala posledica terorističnega napada.

Kar se tiče Rolls-Roycea in Boeinga te poročila niso točna, se je na pisanje Wall Street Journala odzval malezijski prometni minister Hišmudin Husein.

Kitajski satelit je že v nedeljo posnel nekaj fotografij ostankov v morju, ki bi lahko bili deli pogrešanega letala, a fotografije niso bile povezane z izginulim letalom, so danes potrdili v kitajskem uradu za civilno letalstvo.