Bush je uradno začel svojo predsedniško kampanjo. Foto: Reuters
Bush je uradno začel svojo predsedniško kampanjo. Foto: Reuters
Miami
Jeb Bush ima med republikanci veliko tekmecev. Foto: Reuters
Hillary Clinton
Clintonova trenutno vodi v anketah. Foto: Reuters
Jeb Bush napovedal boj za Belo hišo

Bush je obljubil, da bo državo spravil v red, če bo izvoljen za predsednika ZDA na predsedniških volitvah prihodnje leto. A še predtem bo moral postati republikanski predsedniški kandidat, in čeprav velja za najresnejšega izzivalca Hillary Clinton, ki ji je demokratska predsedniška nominacija skoraj zagotovljena, poznavalci vseeno napovedujejo, da njegova republikanska nominacija ni gotova.

"Kandidiral bom s srcem. Kandidiral bom, da zmagam," je v govoru, polnem optimizma in upanja, dejal nekdanji guverner Floride, ki bi bil ob morebitni zmagi na predsedniških volitvah jeseni leta 2016 že tretji član družine Bush na predsedniškem položaju po Georgeu Bushu starejšem in Georgeu Bushu mlajšem.

"Zavzeli bomo Washington - statično prestolnico te dinamične države -, da ne bo več povzročal težav. Postavili se bomo na stran svobodnega podjetništva in svobodnih ljudi," je dejal 62-letni Bush, ki ga je spremljala mati Barbara Bush, medtem ko očeta in starejšega brata na prireditvi ni bilo.

V govoru je napovedal, da bo njegova prednostna naloga ustvarjanje višje gospodarske rasti, ob tem pa obljubil najmanj 19 milijonov novih delovnih mest.

Kopica republikanskih kandidatov
Pot do republikanske nominacije ne bo lahka, saj se je kandidaturo že napovedalo deset kandidatov. Za njegova največja tekmeca veljata senator s Floride Marco Rubio in guverner Wisconsina Scott Walker.

Pred pol leta, ko je prvič resno namignil o boju za Belo hišo, je bil v prednosti pred drugimi morebitnimi republikanskimi kandidati, vendar je ta zdaj splahnela in obeta se še napeta tekma. Še posebej bo moral biti prepričljiv pri strankarskih privržencih, ki dvomijo, da potrebujejo ZDA še tretjega Busha za predsednika.

V kampanji se bo predstavljal kot politik, ki zna reševati težave in poskrbeti za priložnosti, pri čemer se bo skliceval na svoje izkušnje na položaju guvernerja Floride, ki jo je vodil od leta 1999 do leta 2007. V njegovem taboru pričakujejo, da bo pritegnil volivce z latinskoameriškimi koreninami, saj tekoče govori špansko, njegova žena pa je po rodu Mehičanka.

V videoposnetku pred najavo kandidature je dejal, da drugi govorijo o težavah, medtem ko on vidi rešitve. Med turnejo po Evropi prejšnji teden je dejal, da ne bo odstopal od svojih temeljnih stališč, tudi če so nekatera nepriljubljena v njegovi stranki.

Clintonova prva favoritka
Ankete zmago v bitki za Belo hišo napovedujejo Clintonovi, ki je prepričljivo v vodstvu pred vsemi demokratskimi izzivalci, za zdaj pa bi premagala tudi vse morebitne tekmece na republikanski strani.

Nekdanja državna sekretarka in prva dama ZDA je v soboto na zborovanju na newyorškem otoku Roosevelt pred nekaj tisoč navdušenimi podporniki napovedala boj za blaginjo vseh Američanov in še posebej za srednji sloj.

Posebej je izpostavila zasluge sedanjega predsednika Baracka Obame, proti kateremu je sicer leta 2008 izgubila bitko za predsedniško nominacijo demokratov.

Jeb Bush napovedal boj za Belo hišo