Na nedavni vojaški paradi je Severna Koreja pokaza tudi šest novih raket KN-08, za katere pa so uradne oblasti namigovale, da so le makete. Foto: EPA
Na nedavni vojaški paradi je Severna Koreja pokaza tudi šest novih raket KN-08, za katere pa so uradne oblasti namigovale, da so le makete. Foto: EPA

Zadnji dogovor o razvijanju raketnega sistema z ZDA je podpisala leta 2001. Ta jo je omejeval na rakete z dosegom do 300 kilometrov in bojno glavo do 500 kilogramov. Če bi Južna Koreja razvijala boljši raketni sistem, je obstajal strah, da bi lahko prišlo do vojaške provokacije na Korejskem polotoku.

A zaradi aprilske vaje Severne Koreje z raketami dolgega dosega, je Seul po dogovoru z ZDA, nadgradil svoj raketni sistem na 800-kilometrski doseg raket, v katerega je vključen tudi del zračnega prostora Kitajske in Japonske.

"Glavni namen te odločitve je zmanjševanje provokacij Severne Koreje," je dejal glavni svetovalec za državno varnost Čun Jung Vu. Rakete naj bi bile zmožne zadeti kateri koli cilj v Severni Koreji, kar naj bi že močno razburilo Pjongjang.

V Južni Koreji je približno 28.000 pripadnikov ameriške vojske, ki svoji državi gostiteljici dajejo zaščito pred morebitnim jedrskim napadom Pjongjanga.

Drugi protiraketni sistem na Japonskem
Pred tremi tedni so ZDA in Japonska sklenile dogovor o gradnji drugega protiraketnega sistema na Japonskem. V Tokiu so ob tem poudarili, da je namen radarskega sistema zaščita regije pred morebitnimi grožnjami severnokorejskih raket in ni usmerjena proti Kitajski. ZDA že imajo podoben opozorilni radarski sistem na ladjah na območju azijskega dela Tihega oceana.
ZDA imajo na Japonskem nameščenih okoli 47.000 vojakov, večina jih je na otoku Okinava. Japonska že ima podoben protiraketni sistem, in sicer v vojaškem oporišču Šariki v mestu Cugaru na skrajnem severu glavnega otoka Honšu.