V zadnjih mesecih je bilo že več incidentov med Južno in Severno Korejo na morju ob obali korejskega polotoka. Foto: EPA
V zadnjih mesecih je bilo že več incidentov med Južno in Severno Korejo na morju ob obali korejskega polotoka. Foto: EPA

Ladja je potonila v bližini otoka Baengnjeong v Rumenem morju ob zahodni obali korejskega polotoka, potem ko je na njenem zadnjem delu odjeknila eksplozija.

Za zdaj še ni jasno, zakaj je ladja potonila, iz Seula pa so sporočili, da je prezgodaj govoriti o severnokorejskem torpednem napadu, o čemer so govorila prva poročila. V predsednikovem uradu so pojasnili, da med eksplozijo na tem območju ni bilo severnokorejske vojske.

Na krovu ladje so bili 104 mornarji in v reševalni akciji so jih uspeli 58 rešiti, medtem ko preostale še pogrešajo. Mediji so poročali, da naj bi jih več umrlo, česar južnokorejske oblasti niso potrdile.

Po incidentu so poročali, da je druga južnokorejska ladja proti severu streljala na neznano ladjo, toda po poročanju obrambnega ministrstva se je izkazalo, da je bil ta neznani objekt najverjetneje jata ptic.

Nemirno Rumeno morje
V zadnjih tednih je Severna Koreja oznanila, da krepi svojo obrambo kot odgovor na skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, ki so potekale ta mesec. Morje ob zahodni obali korejskega polotoka je bilo v preteklih mesecih prizorišče več strelskih incidentov, nazadnje februarja letos.

Prvič po sedmih letih sta si sprti strani izmenjali strele lani novembra, ko so bili poškodovani ladji na obeh straneh in je življenje izgubil en severnokorejski vojak. V spopadu na morju leta 2002 so bili ubiti štirje južnokorejski vojaki in okoli 30 severnokorejskih.

Severna Koreja in Južna Koreja sta sicer tehnično gledano še vedno v vojni, čeprav se je korejska vojna končala že leta 1953, a takrat je bilo podpisano le premirje, mirovnega dogovora pa ni še do danes.