Dragan Vasiljković se je zbranim v dvorani na sodišču ob vstopu vanjo nasmehnil. Foto: Reuters
Dragan Vasiljković se je zbranim v dvorani na sodišču ob vstopu vanjo nasmehnil. Foto: Reuters
Dragan Vasiljković
Vasiljković je prva oseba, ki je obtožena vojnih zločinov in jo je Avstralija izročila. Foto: EPA

61-letnega Vasiljkovića, bolj znanega po vzdevku kapetan Dragan, so na splitsko županijsko sodišče pripeljali v lisicah iz pripora. Kapetan Dragan je bil poveljnik srbskih paravojaških enot na Hrvaškem. Tožilstvo ga bremeni, da je kot poveljnik centra za urjenje posebnih srbskih enot ravnal v nasprotju z določbami Ženevske konvencije. Obtožen je, da je leta 1991 trpinčil in moril ujete pripadnike hrvaške vojske in policije ter civiliste v Kninu, leta 1993 pa v Bruški pri Benkovcu.

"Nisem agresor in ne vojni zločinec"
Obtožen je tudi odgovornosti za napad na policijsko postajo v Glini in več naselij na tem območju julija 1991. V napadih je bilo ubitih in ranjenih več civilistov, vključno z novinarjem Süddeutsche Zeitunga Egonom Scotlandom, piše STA. Uničenih je bilo več civilnih objektov, prebivalstvo so pregnali, njihovo premoženje pa oropali, navaja tožilstvo, ki je napovedalo 55 prič. Njegov primer je zapisan na kar 40.000 straneh.

Na začetku sojenja so prebrali obtožnico, kar je trajalo 20 minut. Vasiljković je nato dejal, da "obtožnico razume", a se "absolutno ne čuti krivega za niti eno točko obtožnice". Kot poroča Večernji list, je kapetan Dragan dejal: "Ponosen sem svojo pot med vojno in pot mojih "knindž". Po izmenjavi so zaporniki govorili samo lepe stvari, a zdaj po 25 letih dokazujete drugače. Nisem agresor in ne vojni zločinec. Sem branitelj svoje domovine Jugoslavije, ki sem jo ljubil. Morje, ki ga vi imate za svojega, je bilo tudi moje morje."

Strogi varnostni ukrepi
Kapetan Dragan je opozoril, da je v zaporu že desetletje, ne da bi bil obsojen. Obtožnico je v celoti zanikal in dejal, da so vse imenovane priče lažne. Dodal je, da se je zločin storil proti njemu in da traja že več kot deset let. Sojenje poteka ob strogih varnostnih ukrepih. Poleg hrvaških pravosodnih policistov sojenje varujejo tudi pripadniki posebnih policijskih enot. Sojenje ob hrvaških spremlja veliko tujih medijev, navzoči pa so tudi diplomati iz Avstralije in Srbije.

Obtožni senat splitskega sodišča je v začetku leta zavrnil Vasiljkovićevo ponudbo varščine v višini petih milijonov kun (658.000 evrov) v zameno za obrambo s prostosti ter mu podaljšal pripor. Lani je kapetan Dragan na prvem zaslišanju v Splitu že zanikal vse točke obtožnice, poroča STA.

Hrvaška devet let čakala na njegovo izročitev
Vasiljković se je rodil v Beogradu leta 1955. V otroštvu se je z družino preselil v Avstralijo in se leta 1991 vrnil v Srbijo ter se pridružil paravojaškim skupinam, ki so sodelovale v vojni na Hrvaškem. Pripadnik nekdanjih rdečih baretk je po vojni pobegnil nazaj v Avstralijo, kjer je živel pod imenom Daniel Snedden in delal kot učitelj golfa.

Avstralska policija ga je leta 2006 prijela na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je objavila Hrvaška. Devet let je nato Zagreb čakal na njegovo izročitev. Sodišče v Avstraliji je jeseni 2009 najprej zavrnilo njegovo izročitev, potem pa je avstralsko vrhovno sodišče konec marca 2010 odločilo, da ga bodo Hrvaški vendarle izročili, končno odločitev o izročitvi pa je novembra 2012 sprejel avstralski notranji minister Jason Clare. Lani ga je Avstralija vendarle izročila Hrvaški.