Kenyatta je predsednik Kenije od leta 2013. Foto: Reuters
Kenyatta je predsednik Kenije od leta 2013. Foto: Reuters

Njegov glavni protikandidat in vodja opozicije Rail Odinga, ki je volitve bojkotiral, je prejel 0,96 odstotka glasov. Četrtkove volitve so spremljali protesti, udeležilo pa se jih je veliko manj volivcev kot volitev 8. avgusta, ko se je na volišča odpravilo 79 odstotkov volilnih upravičencev.

Avgustovske volitve, na katerih je zmagal Kenyatta, so zaradi številnih nepravilnosti razveljavili, ker "niso bile transparentne niti preverljive". Ponovljene volitve bi morale najprej potekati 17. oktobra, a jih je volilna komisija preložila na 26. oktober. Odinga je napovedal bojkot ponovljenih volitev in umik iz volilnega boja, ker njegove zahteve po volilni reformi niso bile izpolnjene. K bojkotu je pozval tudi svoje podpornike.

Analitiki so sicer že pred ponovljenimi volitvami opozarjali, da bo njihova legitimnost brez sodelovanja Odinge postavljena pod vprašaj.

Svobodne in pravične volitve
Pred razglasitvijo izidov je predsednik kenijske volilne komisije Wafula Chebukati dejal, da so bile volitve "svobodne, pravične in verodostojne". Pred volitvami je sicer zaradi političnega vmešavanja v delo komisije in nesporazumov znotraj komisije dvomil, da bodo lahko izvedli kredibilne volitve.

Volilna komisija se je odločila Kenyatto razglasiti za zmagovalca, čeprav v okrožjih Homa Bay, Kisumu, Migori in Siaya, ki veljajo za naklonjena opoziciji, volitev sploh niso izvedli. Tam se namreč v četrtek volišča zaradi izgredov niso odprla. Želeli so jih izvesti v soboto, vendar so jih prav tako odpovedali, saj je komisija ocenila, da varnost njenih uslužbencev ne bo zagotovljena.

To, da v štirih okrožjih volitev niso izvedli, po mnenju komisije rezultatov ne postavlja pod vprašaj. Volivci v teh okrožjih predstavljajo devet odstotkov volilnega telesa.

Izgredi so v četrtek izbruhnili tudi v nekaterih drugih mestih. Zahtevali so devet smrtnih žrtev, številni ljudje pa so bili ranjeni. Tako se je število žrtev v množičnih protestih podpornikov Odinge, ki so potekali vse od avgustovskih volitev, povečalo na 49.