Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 20 glasov Ocenite to novico!
Donald Trump, Ši Džinping
Medtem ko Trump nadaljuje grožnje zoper Severno Korejo, kitajski predsednik Ši poziva k vzdržanosti. Fotografija je z julijskega vrha G20 v Hamburgu. Foto: Reuters
Severna Koreja
Iz Severne Koreje prihaja poročilo o več milijonih ljudi, pripravljenih, da se pridružijo vojski v boju proti ZDA. Foto: Reuters
Guam
Pjongjang grozi, da bo izstrelil rakete, ki naj bi padle v vodo okoli 30 do 40 kilometrov od Guama. Foto: Reuters
VIDEO
Trump zaostruje besedno v...

Dodaj v

Kitajski predsednik Ši Washington in Pjongjang poziva k vzdržanosti

Demokratski kongresniki bi omejili Trumpa
12. avgust 2017 ob 10:58,
zadnji poseg: 12. avgust 2017 ob 17:55
Washington,Peking,Pjongjang - MMC RTV SLO, STA

Medtem ko je ameriški predsednik Severni Koreji v petek spet zagrozil, češ da bo v "velikih, velikih težavah", če se bo kaj zgodilo Guamu, pa kitajski predsednik obe strani poziva k vzdržanosti.

Potem ko je Pjongjang zagrozil, da bo kmalu izstrelili štiri rakete, ki bi pristale nekaj deset kilometrov od ameriškega otoka Guam v Tihem oceanu, je Donald Trump večkrat zagrozil Severni Koreji z vojaškim napadom. Med drugim je namignil tudi na uporabo jedrskega orožja. V petek je še dejal, da bo ta država v "velikih, velikih težavah", če se bo kaj zgodilo Guamu.

Nato pa je dodal, da upa na miren razplet. "Nihče nima tako rad mirnih rešitev kot predsednik Trump, to vam lahko zagotovim," je po poročanju BBC-ja dejal Trump.

Pjongjang se hvali z milijoni prostovoljcev
Severna Koreja je sporočila, da je pripravljenost na priključitev vojski izrazilo 3,5 milijona prostovoljcev, ki nasprotujejo novim sankcijam ZN-a in so se pripravljeni boriti proti ZDA. Državi ima sicer približno 25 milijonov prebivalcev.

Severnokorejski časnik Rodong šinmun je tako poročal, da so prostovoljci ponudili, da se znova oziroma na novo pridružijo vojski, potem ko je severnokorejska tiskovna agencija KCNA v ponedeljek obsodila nove sankcije Združenih narodov, ki so jih uvedli zaradi novih raketnih preizkusov Severne Koreje, poroča Reuters.

Nazadnje se je večje število prostovoljcev javilo za služenje v vojski, ko je avgusta 2015 v demilitariziranem območju med Korejama eksplodirala mina. Takrat se je javil milijon prostovoljcev.

Kitajska poziva k vzdržanosti
Medtem pa je kitajski predsednik Ši Džinping tako Washington kot Pjongjang pozval, naj se izogibata "besedam in dejanjem", ki bi še povečale napetosti. Ši je po telefonu govoril s Trumpom in mu po poročanju kitajskih medijev dejal, da imajo Kitajska, sicer edina velika zaveznica Severne Koreje, in ZDA "skupen interes" glede denuklearizacije in ohranjanja miru na Korejskem polotoku.

Iz Bele hiše pa so sporočili, da se ZDA in Kitajska strinjajo, da mora Severna Koreja prenehati s "provokativnim in vse ostrejšim obnašanjem". Trump je Kitajski sicer večkrat očital, da stori premalo za zadrževanje Severne Koreje.

V petek je ameriški obrambni minister James Mattis dejal, da bi bila vojna med državama "katastrofalna". Dodal je, da diplomacija kaže rezultate. Demokratski kongresniki so medtem v petek zahtevali izredno zasedanje kongresa za sprejem zakona, ki bi predsedniku prepovedal preventivni jedrski napad na Severno Korejo.

Zaskrbljena Moskva in Berlin
Moskva je glede izmenjave groženj med Washingtonom in Pjongjangom sporočila, da jo to "zelo skrbi", zaskrbljenost pa je izrazil tudi Berlin.

Izredno srečanje političnega in varnostnega odbora EU-ja
Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je za ponedeljek sklicala izredno srečanje političnega in varnostnega odbora EU na temo Severne Koreje. Tema pogovorov bodo "možni prihodnji koraki" v zvezi s situacijo v tej državi, navaja petkovo sporočilo za javnost, objavljeno na spletni strani predstavnice.

Politični in varnostni odbor sestavljajo veleposlaniki držav članic EU-ja v Bruslju. Prva prihodnja redna seja odbora je sicer napovedana za 31. avgust.

B. V., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 12.08.2017 ob 11:15
"Trump je Kitajski sicer večkrat očital, da stori premalo za zadrževanje Severne Koreje."

Predvsem cel svet premalo naredi za zadrževanje ZDA,...
Ramus
# 12.08.2017 ob 11:14
"Kitajski predsednik Ši Washington in Pjongjang poziva k vzdržanosti"

Peking mora kot starš za ušesa oba smrkavca Trumpa in Una.
pripet
# 12.08.2017 ob 11:23
ZDA so lep primer kako se države, ki se imajo za vodilne v svetu ne bi smele nikoli obnašati.
Lemniskata
# 12.08.2017 ob 11:10
Vojne ne bo. Zapomnite si to.
penzl
# 12.08.2017 ob 11:14
Če za trenutek odmislimo medijsko napihovanje zgodbe: Američani ne bodo napadli prvi, ker bi se takoj vmešali Kitajci in imamo 3. svetovno vojno - svetovno gospodarstvo gre k vragu. Severna Koreja pa tudi ne bo napadla prva, ker je v tem primeru Kitajska ne bo podprla in jo bodo ZDA uničile s povračilnimi ukrepi.

Daleč najbolj verjetna možnost je nadaljevanje statusa quo, ko obe strani napenjata mišice in lajata v prazno. Daleč največji interest v tej zgodbi pa ima Kitajska, ker pač potrebuje neko tamponsko državo za zaščito pred ZDA in njenimi zaveznicami. Seveda pa jim to korejsko izzivanje povzroča nemalo nevšečnosti, zato tudi ni izključeno, da jim bo enkrat prekipelo in bodo sami preventivno odstranili debelega diktatorja in inštalirali koga bolj poslušnega in umirjenega.
zapatist
# 12.08.2017 ob 12:10
Demokratski kongresniki so medtem v petek zahtevali izredno zasedanje kongresa za sprejem zakona, ki bi predsedniku prepovedal preventivni jedrski napad na Severno Korejo.

To pa ni slaba ideja.
motosoul
# 12.08.2017 ob 11:59
Mater. Komaj sem se zbudo pa že grožnje z vojno... From hell to hell!

Upam, da predsednik ŠI uspe pripasat oba nagobčnika potrebna.
copcop
# 12.08.2017 ob 12:01
V petek je ameriški obrambni minister James Mattis dejal, da bi bila vojna med državama "katastrofalna".

Očitno oseba z več integritete in razuma kot njegov šef. Zato naj šefovi hčerki razloži, da ne bo več cunjic iz Kitajske, če bo ata ukazal bombardiranje Korejčkov. Morda bo potem familija dojela, da gre zares.
tupamaross
# 12.08.2017 ob 14:17
Zapatist,
Demokrati niso zahtevali sprejem zakona z katerim bi omejili
preventivno uporabo jedrskega orožja proti Severni Koreji,pač
pa so predlagali, da bi se sprejel zakon, ki bi predsedniku
omejeval v določenih razmerah prosto odločati o uporabi tega
orožja.

Lahko, da je to bil spodrsljaj novinarja in ne Tvoj, vendar sem
resnejša sredstva svetovnega obveščanja tako razumel.
SamoRes
# 12.08.2017 ob 12:21
Če bi imeli državo, mislim tudi v smislu suverenosti odločanja in pravice do besede, bi lahko Pahor sklical evropski vrh in pozval Američane naj se vzdržijo takšnih napovedi o rušenju svetovnega miru.
To bi bila državniška poteza, prepoznavnost Slovenije, ne pa da hodi gor in dol po Sloveniji.
Krimsky
# 12.08.2017 ob 12:28
Če si preberete knjigo Nezaželeni mir, MK, Lj. 1969, ... pridete do spoznanja:
Vojna pride prav marsikomu, ampak taka ... pod nadzorom, kontrolirana vojna.
~
Velikoformatno kazanje mišic, ki se pa ne sme sprevreči v globalen spopad. Filmska vojna za medije, zastraševalna vojna za množice ... vendar je v resnici vse pod kontrolo. Rakete izstreljene v morje, bombe odvržene v močvirje ...
~
Nabavite si kokice ...
tupamaross
# 12.08.2017 ob 17:40
Ali mogoče od komentatorjev kdo ve,na kateri oddaljenosti
od Guama lahko pade raketa Severna Koreje, ne da bi se
to razumelo kot napad na Guam?

Znotraj oddaljenosti 12 morskih milj od obale Guama po
mojem raketa ne bi smela pasti, ne vem pa kaj bi bilo, če
bi sicer padla zunaj meja 12 morskih milj, vendar zelo
blizu tej oddaljenosti. Na primer, 25 milj.
šurda
# 12.08.2017 ob 12:01
dopisnik
LEPO TE PROSIM, da se z svojimi pravljicami preseliš
na nova24tv. to tam deluje 100% se bo pa treba Madžarsko
naučiti !

Vedno znova treba napisati, da to ni tista Kitajska dobrih 20
let nazaj, danes je to moderna država, tudi pleče vztrajo
rastejo !
tupamaross
# 12.08.2017 ob 20:53
Olorin,
ne glede na to, da predvidevam, da si dejansko strokovni
in po mojem profesionalni poznavalec razmer v tem delu
sveta, se podpišem pod Tvoj komentar, ki je vrhunski.

Resnična hvala, da si svoje poznavanje tamkajšnjih razmer
podelil z nami, ki nismo ravno neki "strokovnjaki" za to.

Lep pozdrav, lahko noč in še enkrat lepa hvala!
Olorin
# 12.08.2017 ob 20:33
Aja, se to. Razlogov, zakaj je Kitajska (zaenkrat) se dokaj prizanesljiva v svojih zuganjih Pjongjangu je vec, pomembna pa se mi zdita predvsem dva:
1.Zdi se, da Kitajska pravzaprav ne zeli spremembe vodstva v S. Koreji, kar je precej logicno glede na njen drzavni ustroj - Buhtelj je dejansko absolutisticni despot, v rokah ima ves gospodarski, ideoloski in politicni aparat. Za vodenje se je naredil prakticno nenadomestljivega - konkurenco je odstranil, naslednika nima, v celotnem "vodstvenem" aparatu pa ni videti nobenega prepoznavnega, karizmaticnega ali sposobnega potencialnega voditelja, sami fosilni kimavci. Ce bi ga Kitajci vrgli, bi nastal kaos in verjetno frakcijski boji za ablast, kar ze poznamo iz zgodovine o absolutisticnih sistemih, ki ne poskrbijo dovolj dobro za tranzicijo vodstva, tako nestabilne sosede pa si ocitno ne zeli nihce. Ce Kitajci namestijo svojo marioneto, je stabilnost prav tako pod vprasajem, da ne recem politicnega dre#a, ki bi ga bili delezni z vseh strani, tu pa smo pri...
2. Kitajska ne mara, da se kdo vmesava v njene notranje zadeve, in je glede tega zelo obcutljiva in vokalna, kadar se v politicnih odnosih s tujino recimo omenja Tibet, Sinkiang, Hong Kong, ipd. Zato tudi vodi previdno in zadrzano diplomacijo v odnosu z drugimi drzavami glede tovrstnih vprasanj in daje toliko vecji povdarek gospodarskim stikom. Na tem gradijo svoj ugled ze vsaj od nemirov v Pekingu na Trgu nebeskega miru. Z direktnim posredovanjem pri menjavi rezima bi se njihova diplomatska podoba oblatila do te mere, da bi padla na raven ZDA - da govorijo eno, delajo drugo. Verodostojnost v zunanjih odnosih, ki so jo tako skrbno gradili (in jo gradijo tudi za prihodnost!) bi si skrhali za zelo dolgo casa, pa ceprav bi slo le za eno S. Korejo, ki se prepira prakticno z vecino sveta.
Skratka, po moje lazje zivijo z norcem na meji, kot pa s kaosom, ki bi porusil dosedanjo ureditev - udobno stanje brez ameriske prisotnosti na svoji meji.
tupamaross
# 12.08.2017 ob 19:47
Spoštovani Olorin,
neizmerno sem Ti hvaležen za tako sažet in strokovni
odgovor.

Vse torej kaže, da se ping-pong bo po vsej verjetnosti
nadaljeval med Trumpom in debelinkom, kar ima nek
namen, ki po moje zelo koristi Rusiji.Kitajcem po vsej
verjetnosti ne koristi kaj dosti, ker jim po moje sploh ni
do vojne. Predvsem ne do vojne, ki lahko eskalira.

S spoštovanjem!
Olorin
# 12.08.2017 ob 19:33
@tupamaross
"Je pa resnično vprašanje, kako lahko vržeš jedrsko bombo
na Severno Korejske vojake, ki bodo v hipu prodrli globoko
v Južno Korejo in jih ničesar več ne bo moglo ustaviti..."

To se zgodi s t.i. takticnim jedrskim orozjem moci cca 15kt, ki ga dandanes nosijo rakete (in v omejenem obsegu topnistvo - samovozne havbice) ampak v primeru demonstracijske izstrelitve praznih raket v blizino Guama to sploh ne pride v postev. Glede na kitajsko stalisce o severnokorejskem napadu bi imele ZDA v primeru severnokorejskega napada proste roke v zraku, da jih ustavijo. V primeru kopenskega protinapada na severnokorejsko ozemlje pa bi se Kitajska nedvomno spet vmesala, saj ji, razumljivo, geostratesko ogromno pomeni ohranitev deljenega polotoka.
Kar se tice pa same izstrelitve raket - mislim, da si v sedanjem scenariju (ciljanje 40km stran od otoka) vojaski vrh ZDA pravzaprav bolj zeli te izstrelitve, kot pa S. Korejci. Poglej zakaj:
1. Prakticne nevarnosti za otok ni, razen za morebitne mimovozece ladje, na katere bi izstrelki (po neki res, res majhni moznosti) padli.
2. Ameriska vojska je ogromno vlozila v protibalisticni sistem, ki pa v praksi (razen testiranj) se ni bil preizkusen, zato bi ji taka provokacija ponudila relativno varen test, ali stvar sploh deluje ali ne.
3. Ce deluje, in bi bile rakete sestreljene, bi bila to instant piar zmaga za Zutokljunca in poraz za Buhtlja. ZDA bi se pac vzdrzale nadaljnih akcij in "le" zaostrile sankcije - kolikor jih pac se lahko.
4. Ce ne deluje, je pa malo verjetno da bo to sploh javno znano, saj bi si s tem naredile bruke. Se vedno lahko zanikajo, da so sploh poskusili sestrelitev, pri cemer imajo pa prav tako prostor za nadaljno eskalacijo v odnosih (in eventuelnih povracilnih napadih, kjer pa tudi Kitajska ne bi ostala nevtralna).

Skratka, "situacija je vrlo slozena, drugovi", kot bi rekli v JNA. :)
tupamaross
# 12.08.2017 ob 18:34
Hvala, spoštovani Aparat-čik!

Predvidevam, da so čisto vsi sateliti usmerili svoje merilne
naprave na Guam in Severno Korejo, vendar, kot si sam
navedel, važno bo le to, kar bodo objavili mediji. Če bo
raketa padla na oddaljenosti 60 km od Guama in to bodo
vsi sateliti potrdili, bo držalo tisto, kar bodo zainteresirani
politiki sporočili svojim novinarjem, ti pa po tem to objavili.

Je pa resnično vprašanje, kako lahko vržeš jedrsko bombo
na Severno Korejske vojake, ki bodo v hipu prodrli globoko
v Južno Korejo in jih ničesar več ne bo moglo ustaviti...
aparat-čik
# 12.08.2017 ob 17:54
Ali mogoče od komentatorjev kdo ve,na kateri oddaljenosti
od Guama lahko pade raketa Severna Koreje, ne da bi se
to razumelo kot napad na Guam?


to je na žalost bolj politična odločitev, h kateri bodo pripomogli tudi mediji. Danes še posebej ne štejejo dejstva, le propaganda.
tupamaross
# 12.08.2017 ob 17:20
"...bojim se, da Severna Koreja ne bo odstopila in bo
skoraj tedensko še naprej izstreljevala svoje rakete...,"

kar pa se ne bo moglo šteti za direktni napad niti na
Američane, niti na Guam. Če bo Amerika odgovorila
na napad tako, da bo napadla Severno Korejo, bodo
Kitajci avtomatično napadli Američane, kar so javno
naznanili pred celim sveto.
harigast1
# 12.08.2017 ob 15:02
https://www.census.gov/foreign-trade/balance/c5700.html
za gostlniške modrece,kjer je pojasnjeno Kako bo Kitajska zaradi bebčka šla v Vojno s svijom najpomembnejšim partnerjem USA
neprilagojen
# 12.08.2017 ob 12:55
zanimivo CNN je govoril o vojni z S. Korejo ze 2013 in sedaj je pa vse Trump kriv, takrat se nihce ni vedel ce bo kandidiral
pomeni, da Trump se ne more izogniti te vojne tudi, ce zeli in ce bo poskusal bo koncal kot Kennedy

politik kritik
# 12.08.2017 ob 12:19
Vojna bo.

Trump je že dokazal da zna prodajat orožje. In najlažje je prodat orožje če ustvariš povpraševanje. Japonci, Južni Korejci majo še kar nekaj dnarja...

"Make America great again"
Olorin
# 12.08.2017 ob 21:10
@tupamaross
Zal nisem noben strokovnjak, to je le moje mnenje in opazanje, ce pa se motim, je popravek dobrodosel. Se pa ze vsled foha poskusam izogibati ideoloskemu besednjaku, ker samo zamegli bistvo.
Lp
tupamaross
# 12.08.2017 ob 20:30
Božo1,
tudi meni se zdi, da se ZDA še kako zavedajo, da v naslednji
vojni bodo stradale predvsem one, ker se preprosto ne morem
zamisliti, kako se lahko skrijejo pred tisočo projektilov, ko se
z višine od nekaj tisoč km navpično usmerijo proti svojim ciljem.

Mislim, da bo Trump vse skupaj počasi obrnil v humor, saj se
je že po telefonu pohvalil predsedniku Guanama, da se mora
prav njemu (Trumpu) zahvaliti, da bo kmalu ogromno turistov
ne tem otoku.

Predsednik Guanama mu je v smehu odgovoril, da so skoraj
vse turistične kapacitete 95% zasedene,da pa kmalu pričakuje
110% zasedenost in sta se oba smejala.

Vendar, tudi humor okrog jedrskega orožja, ni več humor, pač
pa je lahko le črni humor.

Koreji se bodo morale združiti prej ali slej. kako se to sploh bo
zgodilo pa mi ni jasno.
božo1
# 12.08.2017 ob 20:06
Tole kaj govori Trump je seveda brezvezno kokodakanje, ki jo dobro razumejo ameriški šefi v kongresu ali osrednji administraciji in seveda modri Kitajci. Saj vsak pameten ve, da so ZDA še kako omejene na najvišji ravni, ker bi v vseh teh virtualnih projekcijah ZDA končale v prahu in pepelu. Bi rekel, ne daj bože, da udarijo vsi njeni nasprotniki na njihovem pragu, kar še nikoli niso občutili.
tupamaross
# 12.08.2017 ob 17:15
Bojim se, da obstaja možnost, da je Severna Koreja
žrtvovana. Zakaj? Američani so vedno navajali, da so
sposobni sestreliti sleherno raketo, preden bi ta
dosegla cilj pa naj bo ta cilj sama ZDA ali pač v tem
primeru Guam.

Zna se celo zgoditi, da bo Severna Koreja poslala
kar nekaj svojih raket istočasno, vendar ne na Guam,
pač pa okrog 50 km blizu Guama in je popolnoma
normalno, da bodo Američani poskusili te rakete
sestreliti, če ravno to ne bo direktni napad na njih in
njihovo bazo na Guamu. Če teh Severno Korejskih
raket ne sestrelijo, če ravno so padle tako blizu
Guamu, bo to dokaz, da niso sposobne sestrelitve.
Še hujše bi bilo, da bi jih poskusili sestreliti, vendar
bi jih zgrešili.

Bojim se, da Severna Koreja ne bo odstopila in bo
skoraj tedensko še naprej izstreljevala svoje rakete.
kapljač
# 12.08.2017 ob 14:45
Tisti moment ,ko je S. Koreja zagrozila z raketnim napadom na Guam , bi moral Trump, da ga je kaj v hlačah, napovedat vojaški poseg v S . Korejo. Tako da do napada na Guam ne bi niti moglo priti.
Zdej če primerjamo vojaški proračun ZDA in tega S. Koreje, si nasproti stojita po velikosti kot "David in Golijat", bi Trump moral zastopat odziv izredno močnega voditelja. Ta pa ne trosi okoli sebe kot poznamo iz "ženskega besedičenja ob kavi in pecivu" , temveč "en dec" vedno zastopa zgolj dejstva.

V zameno, za resnega vojskovodjo, se gre Trump ,diplomatske komunikacije na nivoju "vaške reglje". Pa kaj mu je tega treba?
nejcandrej
# 12.08.2017 ob 14:41
Rusija in Kitajska ne bosta dovolila vojne.
Katalena
# 12.08.2017 ob 13:35
Tem predsednikom bi bilo potrebno porezat krila....preden ti predsedniki porezejo krila ljudem ki jih na volitvah volijo...
neprilagojen
# 12.08.2017 ob 13:07
>>kongresniki so medtem v petek zahtevali izredno zasedanje kongresa za sprejem zakona, ki bi predsedniku prepovedal preventivni jedrski napad na Severno Korejo<<

to me asocira na prostitutko in zupnika
prostitutka se prezivlja s svojim delom, vedno se moli in govori o bogu ter ga prosi da ji zivljenje spremeni
zupnik vsem pridiga in vedno govori o grehu, o dejanjih pa obcasno beremo v novicah v katerih je komentiranje cenzurirano

enako kot zupnik, demokrati vedno govorijo o jedrskem orozju
šurda
# 12.08.2017 ob 12:29
dopisnik
Da ne ?? Izvoli(te) sicer je tema nekaj drugega a nič
ne de pokaže točno to kar so !
KLIK

Kitajska je vsak dan bolj močna, le še Človekove Pravice
bo potrebno bolj "poštimat" to velja tudi za "mojo"
Russijo !
Lemniskata
# 12.08.2017 ob 11:14
Ali pa bo. Po pravici povedano, nimam pojma. :D
qwasyx
# 13.08.2017 ob 11:21
...medtem ko se napihujeta dva petelina, so kokoši popolnoma zbegane in čakajo kdo bo prvi čavsnil ..
aparat-čik
# 12.08.2017 ob 17:51
en sam ICBM izstrelek še ne naredi velesile.

korejci so ob morebitni vojni lahko zanesejo na 4 miljone pehote, ki bi s strtategijo "rdečega valjarja" pregazila jug polotoka. To imajo in skoraj nič drugega.
J@st
# 12.08.2017 ob 16:19
dopisnik
# 12.08.2017 ob 11:45
Prijavi neprimerno vsebino
Sicer se pa zna zgoditi, da se bo 15. avgust preimenoval v dan Kimovega vnebovzetja. :)))
-----------------------
Kako te skkrbi S.Korejska demokracija )))
Kaj če istočasno se zgodi še nekaj drugega? Ali misliš da Kim, kot neumna ovca bo čakal, ko ga bodo zaklali?)))

S.Koreja niti ne rabi napadati Guam ali uporabljati jedrske rakete..
Imajo veliko količino artilerijskega orožja, ki ga bo dovolj za uničenje J.Koreji...na teritoriju katere se nahaja 25 jedrskih elektrarn in 25 ameriških vojaških baz.
Posledice bodo veliko hujše, kot od udara z jedrskim orožjem..
Ista usoda doleti tudi Japonsko.
Upam, da se tega zavedajo tudi američani in že končno nehajo provocirati in izzivati vojno na polotoku.
Svit-1
# 12.08.2017 ob 11:37
Lemniskata, ne vem kako lahko trdiš, da vojne ne bo, pri takih dveh neumnežih?
tupamaross
# 12.08.2017 ob 22:03
Oloerin,
Tvoj zadnji komentar ničesar ne spremeni, ker je dejstvo,
da zadevo poznaš do potankosti. Idealno je to, da se res
ne spuščaš v ideološke vode,kamor mene včasih zanese,
po tem pa sem jezen sam na sebe.

Od vseh zadev na tem bedastem svetu, najbolj sovražim
ideologijo.

Sedaj pa res grem na najbolj nevarno mesto. V posteljo.

Lahko noč ob želji, da ne boš sanjal debelinka!
tupamaross
# 12.08.2017 ob 12:05
Američani iščejo možnost častnega umika. Bojim se, da jim
to tokrat ne bo omogočeno in dovoljeno.
resnicar
# 12.08.2017 ob 16:01
Kaj vam ni jasno? Če Kimček ustreli raketo tam kjer je nebi smel, mu ne bo pomagala ne Kitajska ne Rusija. Pa še sam bo kriv če bo začel.
dopisnik
# 12.08.2017 ob 12:50
šurda

Bova nehala z 'nadmudrivanjem', ker nisem več v enakopravnem položaju. Cenzor me briše, še pred napišem odgovor. Lep pozdrav do drugič!

P.S.: Hitro preberi! :)))
dopisnik
# 12.08.2017 ob 11:52
Demokratski kongresniki so medtem v petek zahtevali izredno zasedanje kongresa za sprejem zakona, ki bi predsedniku prepovedal preventivni jedrski napad na Severno Korejo.

Kakšni hipokriti so teli demokrati. Če že predlagajo tak zakon, potem naj velja za vse primere, ne pa samo za Severno Korejo. Predvsem za Rusijo, ki edina lahko resneje vrne tak udarec. A ja, to pa ne?
kapljač
# 12.08.2017 ob 14:55
Da se je Trump spravil tako ostro še na Venezuelo, se vidi , da svoje odločitve, kot predsednik ZDA, sprejema predvsem na čustvih, in nula na razumu človeka in sploh državniškega voditelja. Na Venezueli pa bi si rad "lečil rane "prizadetega ponosa", ker mu očitno "lovljenje na galamo", S. Koreje , ni dalo zaželjenega uspeha.
"Na galamo pa lovi" le strahopetnež, ali ta, ki malo ali nič predhodno ne razmisli, oziroma ima nula izkušenj, In nula primerjave, kako to zna izgledat, že ko se dva človeka stepeta. In kako zgleda ko se dve državi gresta vojne.
Kar pa je zelo slabo!
In Trump bi končno moral utihnit s čivki v javnost.
bori
# 12.08.2017 ob 12:36
"Kitajski predsednik Ši Washington in Pjongjang poziva k vzdržanosti"

Je to proza ali glosa.. al' kafe sa šljag..
vaški stražar
# 12.08.2017 ob 12:43
Dodal je, da diplomacija kaže rezultate.
Spominjam se, ko je bivši predsednik Clinton pred več kot 20 leti govoril, da Severni Koreji ne bodo dovolili razviti jedrskega orožja. "Rezultati diplomacije" v katero je verjela (in očitno še vedno verjame) Amerika v primeru Severne Koreje, so ti, da je tej državi z norim diktatorjem, v tem času "diplomaciranja" uspelo razviti jedrsko orožje in rakete dolgega dosega, ki ga lahko nosijo.
dopisnik
# 12.08.2017 ob 11:39
Kim ne sme več izstreliti niti ena same rakete. Tudi če tiste štiri, ki naj bi šle proti Guamu, obrne za 180 stopinj, jih bo kasiral. Če se sam še ni dovolj fsral, mu bodo pa Kitajci dali kakšno primerno odvajalo. Trump je (zelo verjetno) dosegel svoje. Pri tem bo (najverjetneje) tudi ostalo.
dopisnik
# 12.08.2017 ob 11:57
Moskva je glede izmenjave groženj med Washingtonom in Pjongjangom sporočila, da jo to "zelo skrbi",

Rusi komaj čakajo, da se malo 'scufata' Washington in Peking.
''Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima''. (star ruski pregovor) :)))
dopisnik
# 12.08.2017 ob 11:45
Sicer se pa zna zgoditi, da se bo 15. avgust preimenoval v dan Kimovega vnebovzetja. :)))
Kazalo