V napadu letal koalicije pod vodstvom Savdske Arabije je pred tednom dni umrlo več kot 140 ljudi. Foto: Reuters
V napadu letal koalicije pod vodstvom Savdske Arabije je pred tednom dni umrlo več kot 140 ljudi. Foto: Reuters

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki v Jemnu od marca 2015 izvaja napade na hutijskevske upornike, je 8. oktobra napadla pogrebno dvorano v glavnem mestu Sana, v napadu pa je bilo ubitih več kot 140 ljudi.

Sprva je koalicija vpletenost v napad zanikala, nato je napovedala preiskavo dogodka, zdaj pa sporoča, da je bil napad posledica napake. Kot so sporočili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, je eno izmed letal "pomotoma ciljalo" dvorano. Bombardiranje dvorane, kjer so bili bili zbrani žalujoči, so v koaliciji pripisali nespoštovanju pravil v bojih in postopkov ter napačnim informacijam. Priznali so številne civilne žrtve in napovedali "ustrezne ukrepe" zoper odgovorne za incident, družinam ubitih pa naj bi ponudili odškodnine.

Napad pred tednom dni je sprožil ostre mednarodne odzive, koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije pa so kritizirale tudi ZDA, ki koalicijo podpirajo in so obenem ena največjih oboroževalk Savdske Arabije.

Več kot 10.000 mrtvih
Od začetka zračnih in tudi kopenskih napadov protihutijevske koalicije pod vodstvom Savdske Arabije je marca lani v Jemnu po podatkih ZN-a umrlo več tisoč civilistov. ZN krivi omenjeno koalicijo za 60 odstotkov od okoli 3.800 smrtnih žrtev med civilisti od marca 2015.

V državi traja vojna že od septembra 2014, ko so uporniki vdrli v glavno mesto Sana in pregnali vlado. Uporniki še vedno nadzirajo več delov države, tudi Sano. Od začetka vojne je v Jemnu umrlo več kot 10.000 ljudi. Zaradi vojne so v najrevnejši državi na Arabskem polotoku razseljeni skoraj trije milijoni ljudi.