Kobane leži le streljal od meje s Turčijo. Foto: EPA
Kobane leži le streljal od meje s Turčijo. Foto: EPA
Kobane
Borci Islamske države po mestu Kobane izobešajo svoje zastave. Foto: Reuters
Begunci
Iz Kobaneja je v Turčijo pobegnilo že na tisoče ljudi. Foto: Reuters

Pripadniki Islamske države so v Kobane vdrli po treh tednih obleganja, na nekaterih zgradbah in hribih pa že plapolajo črne zastave Islamske države. V treh tednih obleganja strateško pomembnega obmejnega mesta je bilo ubitih najmanj 400 ljudi, kar 160.000 pa jih je zapustilo svoje domove, večinoma sirski Kurdi, ki so prebežali prek meje v Turčijo.

"Na ulicah Kobaneja potekajo srditi boji. V mestu je še vedno na tisoče civilistov, Islamska država uporablja močno orožje, mesto pa so obkrožili tanki. Če jih ne bomo ustavili, nas čaka masaker," je za BBC povedala ena izmed kurdskih političark Asja Abdulah. Po besedah očividcev je mesto zdaj obkoljeno s treh strani.

Kurdski borci opozarjajo, da se jim brez pomoči koalicijskih sil ne bo uspelo dolgo upirati Islamski državi, če bodo prevzeli oblast v Kobaneju, pa se Islamski državi odpira nadzor nad dolgo sirsko-turško mejo. Kot poroča BBC, je eden od predstavnikov tamkajšnjih oblasti v Kobaneju Idris Nasan povedal, da bo mesto zagotovo kmalu padlo.

Katastrofa na vidiku
Tudi predstavnik kurdske regionalne vlade Karvan Zebari je za BBC povedal, da bi bila katastrofa, če bi Islamska država prevzela nadzor nad celotnim mestom. "Če se bo to nadaljevalo, če ne bo mednarodne pomoči in vojaške pomoči za prebivalce Kobaneja in kurdske borce, ki se bojujejo za mesto, bo to zagotovo padlo v roke Islamske države," je dejal in ob tem pozval Turčijo, naj pomaga prebivalcem Kobaneja.

"Mislim, da so tukaj na udaru tudi turški interesi in državna varnost. Pomembno je, da Turčija ukrepa in pomaga kurdskim borcem v boju z IS-jem," je še dodal.

Turški predsednik Tayyip Erdogan je ob obisku taborišča za begunce iz Sirije dejal, da samo zračni napadi ne bodo dovolj, in ob tem tudi sam napovedal, da je mesto Kobane pred padcem.

"Zahod smo opozorili. Zahtevali smo tri stvari: vzpostavitev območja prepovedi poletov, vzporedno z njim varnostno območje in urjenje zmernih sirskih upornikov," je dejal Erdogan in dodal, da terorja ne bo konec, če skupaj ne sodelujejo pri kopenski operaciji, vendar ni navedel podrobnosti svojih načrtov.

Turška vojska je v bližini meje s Sirijo okrepila svoje enote, zveza Nato pa je napovedala, da bi lahko del svojih kopenskih sil premestila v Turčijo, če bi se izkazalo, da je to nujno za zaščito te države pred morebitnimi napadi skrajnih islamistov.

Zaradi spopadov za Kobane je v več evropskih mestih potekal protest Kurdov. Več deset kurdskih protestnikov je v Bruslju celo vdrlo v Evropski parlament v Bruslju. Protestniki so zahtevali hitro vojaško akcijo proti pripadnikom skrajne Islamske države.