Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je ob stodnevnici vladanja državljanom napisala pismo. Foto: Urad predsednice republike Hrvaške
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je ob stodnevnici vladanja državljanom napisala pismo. Foto: Urad predsednice republike Hrvaške
Slavje ob zmagi  Kolinde Grabar Kitarović
Grabar Kitarovićeva je v svojem pismu zanikala obtožbe, da v svojem delu sledi programu ene stranke, stranke HDZ. Foto: EPA
Kolinda Grabar Kitarović - Borut Pahor
Kolinda Grabar Kitarović se je že večkrat srečala tudi s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem. Foto: BoBo

Kolinda Grabar Kitarović je položaj nove hrvaške predsednice prevzela pred stotimi dnevi. Da bi zaznamovala ta mejnik, se je odločila državljanom napisati pismo, ki ga je naslovila "stodnevni zapis", kjer je predstavila svoje dozdajšnje delo in prihodnost Hrvaške, kot si jo je zamislila. Zapisala je, da je zelo vesela nad odzivom ljudi po vsej državi, ki so prepoznali, kaj dela in k čemu teži, ter da iz tega jemlje moč, da bi odgovorila na izzive, ki že dalj časa težijo Hrvaško.

"Izkoreninjenje revščine in brezposelnosti, zagotavljanje dostojanstva upokojencem, skrb za vse, ki potrebujejo pomoč, ter ustvarjanje okolja za mlade, da bi želeli ostati na Hrvaškem in si tu ustvariti družine, so samo nekateri izmed izzivov, ki jih mora naša generacija rešiti za prihodnje. Vsi moramo vrniti vero vase in v svoje sposobnosti," je zapisala predsednica.

Gospodarska kriza se je razrasla v družbeno krizo
Ob tem je dodala, da jo veseli, da je uspela s parlamentarnimi strankami in drugimi ključnimi družbenimi akterji začeti dialog o temah, ki stojijo na poti razvoju Hrvaške. Zapisala je, da so na teh pogovorih skupaj ugotovili, da je največja težava pred njimi slabo demografsko stanje, saj mladi odhajajo, rodnost je slaba, družba pa se stara. "Sprememb ne moremo pričakovati čez noč, a moramo takoj začeti delovati proaktivno, saj je od tega odvisna naša prihodnost in obstoj naše domovine," je zapisala Grabar Kitarovićeva.

"Gospodarska kriza se je razrasla v družbeno krizo, ki se kaže v krizi morale, etike in vrednot. Definirati moramo gospodarsko politiko, ki bo odgovorila na vprašanja, kakšno družbo želimo. Vsi sogovorniki poudarjajo, da moramo pozornost usmeriti v tržno gospodarstvo ter v trajni gospodarski razvoj," je zapisala predsednica in spomnila tudi na to, da je treba okrepiti državne institucije ter doseči večjo učinkovitost državne in lokalne uprave, ki mora resnično postati servis za državljane ter garant za napredno in predvidljivo gospodarsko okolje.

Spremembe v vodenju zunanje politike
Predsednica je Hrvate pozvala, naj si postavijo nove cilje in se skupaj podajo k njihovemu uresničevanju, ob tem je spomnila na enotnost ob priključevanju Evropski uniji in Natu. Kot političarka, ki ima ogromno izkušenj v zunanji politiki, je zapisala, da je začela voditi dinamično zunanjo politiko Hrvaške, ki je odločena delovati v okviru Evropske unije in Nata, a da pripadnost obema organizacijama ni izgovor za zanemarjanje dvostranskih odnosov z državami članicami le-teh. Povedala je, da bi morala biti hrvaška zunanja politika prepoznana po svojih vrednotah, na katerih je država zrasla in jih zagovarja. Kot primer take politike je omenila obisk Gdanska na dan pred 70. obletnico konca 2. svetovne vojne.

Omenila je sodelovanje z baltskimi državami, z državami jugovzhodne Evrope, ki jih je treba podpirati na njihovi evropski poti, ter sodelovanje z državami, s katerimi je Hrvaška že imela dobre odnose, a jih je v zadnjem času zanemarila. Zapisala je še, da so že narejeni prvi koraki proti državam srednje Azije in Bližnjega vzhoda. "Diplomacija v svetu vse večji poudarek daje gospodarstvu, zato moramo delovati v tej smeri," je zapisala Kolinda Grabar Kitarović.

Ob tem je napovedala, da je kot posebnega svetovalca za gospodarstvo ob stotih dneh vladanja imenovala nekdanjega predsednika vlade Nikico Valentića, ki je v svojem mandatu "zaustavil inflacijo, stabiliziral tečaj valute in uvedel kuno". "Prepričana sem, da mi bodo njegove bogate izkušnje pomagale pri iskanju rešitev za krepitev gospodarstva," je še zapisala.

Dialog in sodelovanje za dobro vseh državljanov Hrvaške
Za konec je predsednica zapisala še, da je vedno pripravljena na dialog in da je osredotočena na srednjeročne in dolgoročne cilje, ne pa na kratkoročne ali volilne. "Z vsemi predstavniki parlamentarnih strank želim imeti profesionalne in korektne odnose, tudi ko se ne strinjamo in ne delimo enakih stališč. Ne pričakujem, da se strinjamo, ampak da komuniciramo in argumentirano razpravljamo," je zapisala Grabar Kitarovićeva in s tem zagotovo ošvrknila premierja Zorana Milanovića, s katerim vse od začetka njenega predsedovanja ne uspeta najti skupnega jezika.

"Pogosto me obtožujejo, da sledim programu ene stranke, a to ni res. Sledim temu, kar sem začrtala v svojem predvolilnem programu in kar sem povedala v svojem inavguracijskem govoru. Brez zadržkov, predano in odgovorno bom delala za dobro vseh državljanov republike Hrvaške," je svoje pismo končala hrvaška predsednica.